A szabadságharc mártírjai ma is szívünkben élnek – Képes beszámoló Almágyból és Ajnácskőről

A szabadságharc mártírjai ma is szívünkben élnek – Képes beszámoló Almágyból és Ajnácskőről

A Medvesalja vonzáskörzetében két községben emlékeztek meg az Aradi Vértanúk kivégzésének évfordulójáról, Ajnácskőn és Almágyban.

Mire is emlékezünk október 6-án?

1849. október 6-án az osztrák császári hatalom a Magyar Szabadságharc 13 tábornokát és magas rangú tisztjét végeztette ki Aradon. Ezzel tulajdonképpen lezártnak tekintették az 1848 március 15-én Budapesten kitört forradalmat és az azt követő szabadságharcot. A magyar önállósodási és nemzeti törekvések ekkorra elbuktak, katonai téren a szabadságharc vereséget szenvedett.

A szabadságharc elbukott ugyan, de a magyarság szívében mind a mai napig dicsőséges tettként él tovább. Megmutatta, hogy a magyar nemzet ki tudja húzni magát, ki tudja egyenesíteni a gerincét, ha szükségét érzi.

Ezt az alázatos „büszkeséget” érzik ma is szívükben azok az emberek, akik részt vesznek a megemlékezéseken. Nem sokan vannak, de eljönnek. Eljönnek, hogy a himnusz hangjai alatt sugározzon kicsit az arcuk, vagy elhomályosodjon a szemük.

Ajnácskőn a Csemadok Helyi Szervezete szervezésében mintegy húsz résztvevő helyezte el az emlékezés koszorúját vasárnap a vár alatt, a templom melletti kopjafánál. Egy dal és egy megható beszéd elhangzása után tizenhárom gyertyát gyújtottak meg az Aradi Tizenhármak tiszteletére.

Hírdetés

Mikó Alexandra a helyi szervezet elnöke elmondta portálunknak, hogy minden évben megemlékeznek a forradalomról és a szabadságharcról.

„Így tettünk az idén március 15-én is és most is. És ha isten éltet bennünket, eljövünk emlékezni jövőre is.”

Almágyban kedden emlékeztek az iskola épületében. Az ünnepséget itt is a helyi Csemadok szervezte, az iskola vezetése és a község hathatós segítségével.

A tanulók által előadott műsor a tizenhárom vértanú kivégzését mutatta be. Megtudtuk, hogy a tizenháromból négyet golyó által végeztek ki, kilencet pedig felakasztatott a hatalom. Az ízléses, szép, átgondoltan bemutatott műsort Agócs Péter iskola igazgató és Agócs Ildikó a Csemadok Helyi Szervezetének az elnöke köszönte meg a tanulóknak és a tanítóknak. Külön megköszönték Foglár Gábor tanító bácsinak, aki egy nagyon szép dal előadásával részt vett a műsorban is.

A megemlékezés mindkét helyen a himnusz eléneklésével fejeződött be.

Mede Géza

Képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »