A Szabadkai Rádió továbbra is sugároz a kisebbségek nyelvén is

A Szabadkai Rádió továbbra is sugároz a kisebbségek nyelvén is

(A Média rovatból átvett anyag)

A több mint 40 éves múlttal rendelkező Szabadkai Rádió, amelyet a tavalyi év végén nem sikerült magánosítani, most a VTV ComNet tulajdonába került.

Miután a három körben lezajlott magánosítás alkalmával egyetlen érdeklődő sem jelentkezett a Szabadkai Rádió megvásárlására, a tulajdonjogot a rádió 8 egykori dolgozója között osztották szét, akik eladták azt egy olyan vállalatnak, amelynek a tulajdonában további négy helyi televízióállomás van Vajdaság területén, valamint a City Rádió társtulajdonosa.

Attól, hogy a rádiónak új tulajdonosa van, továbbra is megtartja a médium azon jellegét, amelyről felismerhetővé vált az elmúlt évtizedek során, vagyis a magyar és horvát nyelvű műsorokat.

„Nem kell félni, folytatódik a tájékoztatás a kisebbségek nyelvén, de nem csak magyarul és horvátul, mivel a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezésére megkezdtük a tárgyalásokat a bunyevác nyelven történő sugárzással kapcsolatban is, s nyitottak vagyunk a tárgyalásokra a többi nemzeti kisebbség képviselőivel is‟, mondta Vladan Stefanović, a VTV ComNet vállalat tulajdonosa.

A nehéz és bizonytalan piaci versenyben a Szabadkai Rádiónak nincs esélye a program korszerűsítése nélkül.

„A rádióban eddig 10 zenei műfajt sugároztak, a modern és korszerű rádió a zenei műfajok megválasztásával keres magának célközönséget, ezért ehhez kell alkalmazkodnunk, ha meg akarunk maradni a piacon. Emellett átszervezzük a programot és másmilyen koncepciót alakítunk ki, a korszerű irányzatok szellemében. Nem tudjuk majd mindenben követni a technológiai változásokat, pont azért, mert legalább három nyelven sugározunk műsort, és ez kicsit bonyolítja a dolgokat. Ez egy olyan átmenetet képez majd a hallgatók részéről már megszokott Szabadkai Rádió és a korszerű rádióműsorok között, amelyek már léteznek Szerbiában‟, jelentette be Stefanović, és elmondta azt is, hogy az eddigiektől eltérően nem készítenek úgynevezett szendvics programot, vagyis nem váltja majd háromóránként egymást a három nyelv, hanem párhuzamosak lesznek egymással.

„Egész nap váltakoznak majd az eseményekről szóló beszámolók minden nyelven, és meghosszabbítjuk a munkaidőt, ami nem 21 óráig, hanem éjfélig tart majd. Megpróbáljuk visszaállítani a Szabadkai Rádiót arra a helyre, ahol lennie kell‟, tette hozzá az új tulajdonos.

Stefanović azt mondta, hogy nem válaszolhat arra a kérdésre, hogy mennyiért kelt el a rádió, mert fizikai személyek is részesei voltak az értékesítési folyamatnak, viszont kiemelte a közel 8 millió dináros tartozást.

„Ez alatt a közel egy év alatt, amikor a város nem pénzelte tovább a rádió munkáját, hatalmas tartozások halmozódtak fel. A műsort sugározták, az alkalmazott személyeknek valamivel több mint 6 millió dinárral tartoznak, az internet- és a rezsi költségei pedig 1,6 millió dinárt tesznek ki, de félek, hogy ez nem a végleges összeg. Hatalmas kihívás előtt állunk, hogy törleszteni tudjuk a tartozásokat, és hogy újra talpra állítsuk a Szabadkai Rádiót, valamint hogy a hallgatóknak minőségi és gazdag műsort nyújtsunk‟, mondta Stefanović.

A polgárok, akik minden reggelt a Szabadkai Rádióval indítottak, már ezekben a napokban érdekes és vicces tartalmakra számíthatnak. Hamarosan beindul a reggeli Mentalno razgibavanje című műsor, és kora reggeltől a Dare és Mare duó szórakoztatja majd a hallgatókat, írja a Subotica.com.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »