A svédek megunták, hogy a 40 éves migránsok is 17-nek mondják magukat – jönnek az életkorvizsgálatok

Életkorvizsgálatnak vetik alá a jövő év elejétől Svédországban a felnőtt kísérők nélkül érkezett, fiatalkorú menedékkérőket – közölte pénteken a stockholmi Törvényszéki Orvosszakértői Intézet.

A törvényszéki orvosszakértők a bölcsességfogak és a térdízületek röntgenvizsgálatával állapítják majd meg egy menekültről, hogy valóban fiatalkorú-e, és nem töltötte-e be a 18. életévét.

Elias Palm törvényszéki orvosszakértő újságíróknak elmagyarázta:

nincs olyan diagnosztikai eljárás, amellyel egy ember életkorát pontosan meg lehetne határozni, azonban a tervezett vizsgálatokkal legalább hozzávetőleges következtetéseket levonhatnak.

A vizsgálatra akkor kerül sor, ha egy fiatalkorú bevándorló nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani életkorát, vagy az illetékes menekültügyi ügyintéző kétségbe vonja erre vonatkozó állítását. A tesztet önkéntes alapon végzik, azonban azok a migránsok, akik megtagadják, arra számíthatnak, hogy menedékkérelmük elbírálása során felnőttként fogják kezelni őket.

Svédország minden más európai államnál több fiatalkorú menekültet fogadott be. Tavaly több mint 35 ezer, magát kiskorúnak valló illegális bevándorló érkezett a skandináv államba kísérő nélkül, 90 százalékuk fiatal fiú volt, és legtöbbjüknek nem volt semmiféle azonosító okmánya.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »