A svéd liberálisok azt pedzegetik, hogy az apa is lemondhasson a magzatról

A svéd liberálisok azt pedzegetik, hogy az apa is lemondhasson a magzatról

Svédországban felvetődött, hogy az apának legyen joga ahhoz, hogy még magzati korban lemondhasson a gyerekről.

 

Forrás: csaladivilag.hu

A svéd Liberális Néppárt ifjúsági tagozata (LUF) dobta be a köztudatba, hogy kezdeményezik a gyerekvállalás kérdésében is az egyenlő jogokat a férfiaknak.

Tervezetük szerint a férfiaknak a terhesség 18. hetéig joguk lenne elutasítania szülővé válást, vagyis visszavonhatatlanul lemondhatnának a szülői jogaikról. Ez azt jelentené, hogy nem kell gyerektartást fizetniük, ugyanakkor a gyereket nem is láthatják, nevelésében nem vehetnek részt. Ezzel pedig azt akarják elérni, hogy megszűnjön, hogy az anyák – mert előfordul – a gyerekkel zsarolják vagy láncolják magukhoz az apákat.

Természetesen nem maradt visszhang nélkül a svéd elképzelés. A tervezet ellenzői szerint a szexuális élet felelősséggel jár, és mindkét fél számára több lehetőség áll fenn arra, hogy elkerüljék a nem várt gyermekáldást. Szerintük a LUF által javasolt tervezet csak a felelősség elkerüléséről szól.

Ha a nőnek sincs tudomása a terhességről a 18. hétig, akkor mi történik? Erre még nincs válasz. Ugyanakkor az is kérdés, hogy egy férfi felelősen tud-e dönti arról egy 18 hetes magzat esetében – akivel semmilyen kapcsolata nincs –, hogy ez a jövőben is így legyen. Ki tudja-e valóban jelenteni, hogy soha életé­ben nem lesz rá kíváncsi, nem akarja megölelni, nem akar az apja lenni, azért, mert a terhesség korai szakaszában távol áll tőle az apai felelősségvállalás. Azt azonban az ellenzők is elismerik, a leendő apának is legyen joga arra, hogy döntsön, jelenleg ugyanis a vita esetén a nő nyugodt szívvel kijelentheti, megszülöm és kész, legfeljebb te már nem leszel ott!

Magyarországon azért sem merülhet fel ennek a bevezetése, mert az apa kiléte valójában teljesen bizonytalan a születésig – mondta a Borsnak dr. Kamarás Péter ügyvéd, hiszen DNS-vizsgálatot csak a gyerek megszületése után végeznek, hogy ki az apa, az is csak akkor derülhet ki.

Forrás: borsonline.hu

The post A svéd liberálisok azt pedzegetik, hogy az apa is lemondhasson a magzatról appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »