A svéd közszolgálati televízió elhallgatta, hogy iszlamisták ölték meg a két észak-európai lányt Marokkóban és a lefejezésük sem volt fontos információ

A politikai korrektség káoszában való vergődésként értelmezte számos svéd állampolgár az SVT közszolgálati televízió karácsonyeste sugárzott riportját, amelyben a marokkói Atlasz-hegységben december 9-én meggyilkolt két észak-európai lány tragédiáját mutatták be.

A csatorna ugyanis elhallgatta a 28 éves norvég Maren Ueland és a 24 éves dán Louisa Vesterager Jespersen iszlamisták általi brutális kivégzésének részleteit, valamint a szerkesztők nem tartották fontosnak azt a – svéd hatóságok által megerősített – részletet sem, miszerint a kegyetlen gyilkosság terrortámadásnak minősült, hiszen az elkövetők bizonyítottan elkötelezett hívei az Iszlám Államnak. Az SVT így nem említette azt a tényt sem, hogy az egyik lányt lefejezték, csupán arra tettek utalást, hogy az egyik nő nyakát késsel sebezték meg.

A riportot szemléző hírportálok, köztük az RT orosz hírportál szerint bizarr módon az összefoglaló teljes egészében arra összpontosított, hogy bűncselekményt követtek el azzal, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas videót a tettesek megosztották a közösségi médiában. A gyilkosság után felkerült egy videófelvétel az internetre, amin az egyik nő lefejezése látható. A terroristák az áldozatnál lévő telefonnal közzétették a videót a saját édesanyja és az ismerősei számára a Facebook-oldalán keresztül. A felvétel hitelességét már a norvég rendőrség is megerősítette.

Hírdetés

Az RT ugyanakkor megjegyzi: az SVT hírportálján a témával foglalkozó cikkek foglalkoznak azzal is, hogy Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök iszlamista terrortámadásnak minősítette az esetet, ezért is érthetetlen, hogy erről miért nem tettek említést a riportban.

Az SVT szerkesztői által alkalmazott különös perspektívát a nézők egy része úgy értelmezte, hogy a csatorna jobban aggódik a videó továbbterjedése, mint a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok miatt, a közösségi médiában pedig az esetet többen úgy értékelték, hogy a szóban forgó riport kiváló bizonyítéka a média politikai korrektségtől való aggodalmának. Egy felhasználó összehasonlításképp felelevenített egy 2015-ös esetet, amikor egy svéd elkövetőt rasszistaként mutatott be az SVT riportja, amiért olyan iskolát választott támadása célpontjául, amelyben – a tanintézmény lokalizációjából következően – magas volt a bevándorlói háttérrel rendelkező iskolások száma.

MAGYAR IDŐK


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »