A súlyos szlovákiai járványhelyzet is téma volt az uniós vezetők csúcstalálkozóján. Matovič segítséget kért

A súlyos szlovákiai járványhelyzet is téma volt az uniós vezetők csúcstalálkozóján. Matovič segítséget kért

A kritikus szlovákiai járványhelyzet, a COVID-19 tanúsítványok bevezetése, illetve a határellenőrzés szigorítása is szóba került az uniós vezetők videokonferenciáján, amelyre február 25-én és 26-án került sor. A Szlovák Köztársaságot Igor Matovič kormányfő képviselte. 

A szlovák kormányfő segítséget kért a többi tagállamtól, konkrétan a vakcinakölcsönzést vagy az egészségügyi alkalmazottak kiküldését említette. Egyben köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek már kifejezték a szolidaritásukat a Szlovák Köztársasággal.

Ami az EMA-t illeti, hatékonyabbá kell tennünk az új vakcinák engedélyeztetési eljárását, emellett pedig meg kell gyorsítanunk a biztonságos és hatékony védőoltások gyártását és terjesztését” – állapította meg Matovič. Üdvözölte az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy az egyes országokban növeljék a szekvenálási kapacitást, ami nemcsak az új variánsok időben történő azonosítását tenné lehetővé, hanem segítene a vakcinákat is hozzáigazítani az új mutációkhoz.

Hírdetés

A videokonferencián megállapodás született arról is, hogy tovább dolgoznak a közös európai COVID-19 tanúsítványok előkészítésén.

A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta: ilyen tanúsítvánnyal nemcsak a beoltottak rendelkezhetnek majd, hiszen ezek tájékoztatni fognak az elvégzett tesztekről és arról is, ha valaki már átesett a COVID-19 betegségen. „Nem a diszkrimináció eszközéről van tehát szó, hanem egy bürokrácia csökkentésére szolgáló eszközről, amely segít igazolni, hogy betartjuk a különféle óvintézkedéseket” – fűzte hozzá.

A videokonferencia keretében arról is szó esett, hogy bizonyos tagállamok nemrég szigorították a határellenőrzéseket.

Részben Szlovákia nyomására a vezetők elfogadtak egy közös nyilatkozatot, melynek értelmében az óvintézkedések elfogadásakor figyelembe kell venni az arányosság elvét, illetve biztosítani kell az áruk zökkenőmentes áramlását és az egységes uniós piac működését is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »