A súly és a diszkosz lehet a nagy magyar szám

A súly és a diszkosz lehet a nagy magyar szám

Az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiát felvezető sorozatunkban elsősorban azokat a sportágakat mutatjuk be az atlétikától a vízilabdáig, amelyekben a magyarok a dobogó közelébe kerülhetnek vagy érmet nyerhetnek. Az összeállítást nem csak az illendőség kedvéért kezdjük a sportok királynőjével.

Remények és csalódások váltották egymást idén Pars Krisztián, a kalapácsvetés címvédője esetében. Idei legjobbját (77,38) már télen elérte, azóta hol arról hallottunk, hogy milyen újabb sérülései vannak, hol arról, hogy százszázalékos edzésmunkát végez majd. Egy hete a Gyulai-emlékversenyen szembesülhettünk vele, hogy jelenleg hetven méter körüli dobásra képes. Ő még reménykedik benne, hogy felgyorsulva akár 76-78 métert is dob majd Rióban, ha ez esetleg összejön, talán dobogóközelbe kerül.

Azzal le kellett számolnunk, hogy a játékokon címvédés lesz, az arany sorsa egyetlen ember kezében van. A lengyel világbajnok Pawel Fajdeké idén a tíz legnagyobb dobás, 82 méter közelében jár, miközben a vetélytársainak a 80 méter is nagy gondot jelent.

De ne temessük a szombathelyi dobóiskolát, a jövőben is hoz még olimpiai érmeket Magyarországnak. Péntek este Lengyelországban Halász Bence junior-világbajnok lett kalapácsvetésben, mégpedig úgy, hogy a felnőttekénél kisebb kalapáccsal csak neki sikerült az álomhatárt jelentő nyolcvan méter fölé jutnia. Sőt az egyik érvénytelen dobásánál 83 méternél csapódott a földbe a vasgolyó.

Kővágó Zoltán, az athéni olimpia ezüstérmes diszkoszvetője is immár a szombathelyi Dobó SE szakmai segítségével készül. Kiegyensúlyozottan versenyzett az Eb-n, majd egy hete 67 métert ért el Székesfehérváron. Egy ilyen dobással akár olimpiai érmet is lehet nyerni, ugyanakkor a döntőért is meg kell nagyon küzdeni. Múlt hétfőn a súlylökő Márton Anita élete legjobbját érte el 19,49-cel, Európa legjobbjai közé tartozik, a világranglistán jelenleg hatodik. Az olimpiai éremhez viszont várhatóan húsz méter közelében kellene lennie. A szintén Eb-ezüstérmes Baji Balázsnak az olimpiai döntő az álma 110 méteres gátfutásban. Új magyar csúcsánál (13,28) tizenöten futottak idén jobb időt, a vb-címvédő Szergej Subenkov az oroszok eltiltása miatt viszont nincs köztük, ő Rióban sem állhat rajthoz.

A gátfutás a hétvégén így is középpontba került. Napjaink egyik nagy ellentmondása atlétikában, hogy a legfejlettebb (tiltott és nem tiltott) teljesítményfokozó eszközökkel sem tudják megjavítani a nyolcvanas évek brutális doppingolással elért szocialista világcsúcsait. Az amerikai Kendra Harrisonnak most mégis sikerült, a londoni Gyémánt Liga-versenyen 12,20-at futott 100 méteres gátfutásban, egy századdal jobbat, mint a bolgár Jordanka Donkova huszonnyolc éve Sztara Zagorában, minimális szemtanú előtt. Kendra Harrison nem lesz Rio csillaga, hiszen az amerikai válogatón csak hatodik lett.

Újfent Usain Bolt lehet a leginkább ünnepelt egyéniség Rióban. Egy világrekordokban szegény, botrányokban gazdag időszakban hatalmas szükség van rá, hogy megmentse a show-t, a nézettséget. Néhány héttel ezelőtti combsérülését feledve a hétvégén 200 méteren 19,89-cet repesztett Londonban – ebből újabb aranyak lehetnek. A világ pedig lelkesen tapsol majd, hogy az oroszok nélkül mennyivel szebb és becsületesebb a sportág.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »