A stressz így hat a nők agyára

A stressz így hat a nők agyára

Kutatások szerint a kortizol nevű stresszhormon krónikusan magas szintje az agy zsugorodásához és a memória romlásához vezethet még az egészséges, középkorú felnőtteknél is. A hatás erősebben érinti a nőket, mint a férfiakat.

A nők általánosságban nagyobb fokú feszültséget és jóval több stresszel kapcsolatos panaszt (például fejfájást, gyomorproblémákat, kimerültséget, ingerlékenységet és szomorúságot) élnek meg, mint a férfiak – derült ki egy amerikai felmérésből. Eközben egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a középkorú nők több stresszes eseményt tapasztalnak, mint a férfiak, illetve a más életkorú nők – írja a Házipatika.com.

A túl sok stressz akár krónikus betegségek kialakulásához is vezethet. Egy kutatás szerint a hosszú távú nyomás otthon és a munkahelyen csaknem megduplázza a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát az idősebb nőknél. Emellett a nők hajlamosabbak az olyan, stressz által kiváltott mentális egészségügyi problémákra, mint a depresszió és a szorongásos betegségek.

Hírdetés

A nők az agyuk felépítése miatt érzékenyebbek a stresszorokra, egyben kevésbé tudják kontrollálni azokat. A női agy limbikus területei – amelyek az érzelmek, illetve az emlékek kontrolljában segítenek – igen aktívak, éppen ezért a sérelmekre, megaláztatásokra is élénkebben emlékeznek. Az ezeken való idegeskedés és a negatív élmények nehezebb elengedése miatt pedig a stressz szintje is még tovább emelkedik.

Egy kutatás szerint szorongás esetén a férfiaknál és a nőknél más agyterületek aktiválódnak. A nők hajlamosak elakadni a stressz feldolgozásának folyamatában, és egymás után többször is felidézik magukban a kellemetlen élményeket.

A nők általában úgy birkóznak meg a feszültséggel, hogy beszélnek a forrásáról és az érzelmeikről. A férfiak ezzel szemben próbálják gyorsan kitalálni, hogy mit tehetnének, és a stresszforrásról való beszélgetés helyett inkább cselekszenek.

“A nők és férfiak agya egyszerűen máshogy van bekötve” – véli dr. Rajita Sinha, a Yale Egyetem szakembere. Ezért is van az, hogy a nők inkább érzelmi támogatást kínálnak annak, aki valamilyen probléma miatt idegeskedik, míg a férfiak inkább egy kézzel fogható megoldást, például pénzt vagy fizikai segítséget ajánlanak fel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »