A Storck-csapat vb-esélye: 14,76 százalék

A Storck-csapat vb-esélye: 14,76 százalék

A statisztika nem enged minket reménykedni, Lettországgal csak a harmadik helyért lesz versenyben a magyar labdarúgó-válogatott.

Most, hogy Lettország voltaképp sima legyőzésével megnyugodtak a kedélyek a magyar labdarúgó-válogatott körül, már újra ideálisabb körülmények között lehet beszélni a jövőről. Azzal viszont, hogy a vb-selejtezők első körében – az előzetes várakozásokhoz képest – meglepő módon pontokat vesztettünk Feröeren, majd a háromesélyes, Svájc elleni mérkőzésen a hajrában alulmaradtunk, már hiába győztünk – a papírformát igazolva – Lettországban, a matematikai esélyeink megdöbbentően alacsonyak arra, hogy a világbajnokságon szerepeljünk 2018-ban.

1 a 7-hez az esély, hogy ott leszünk

A futballeredmények kalkulációjával foglalkozó We Global Football szakportál várakozásairól már a magyar–svájci összecsapás előtt is értekeztünk, akkor kevéssel 5 százalék alattira tették, hogy kijutunk, a rigai diadal után viszont, ha ez az esély, ha nőtt is, túlságosan nem lett szebb a kép: 14,76 százalék. Ez a számadat az 54 csapatos európai mezőnyben mindössze a 27. helyhez elegendő, de – mint ismert – az öreg kontinensről mindössze 13 csapat örülhet majd a 2017 őszén befejeződő selejtezősorozat végén.

A We Global Football egyébként a csoportokon belüli esélyességet is összeszámolta: a B jelű hatosban, amelyben szereplünk, Svájcé a kijutási „torta” 22,12 százaléka, Portugáliáé 21,02 százalék, a miénk viszont csak 16,4, Lettország a nyakunkon van 14 százalékkal. A statisztikusok számítása szerint tehát az első helyért majd Svájc és Portugália, a sajnos semmire sem jó harmadikért Magyarország és Lettország küzdhet.

Nézzünk szét még a számok között!

Az Eb-t látottak közül csak a románok rosszabbak

Az összesített esélyességi rangsorban az első hét helyen csupa Eb-résztvevő csapatot látunk (Anglia, Németország, Spanyolország, Belgium, Lengyelország, Franciaország, Svájc – mind 70 százalék fölötti vb-részvételi eséllyel), a nyolcadikon viszont ott vannak azok a bosnyákok, akik csak az észteket és Ciprust győzték le, Belgiumtól simán kikaptak, és a H csoportban még a görögök is megelőzik őket a belgákon kívül. Az, hogy a bosnyákok például a portugáloknál jobb esélyekkel számolhatnak, az amiatt is van, hogy az oldal beleszámítja a százalékba a csoporterősséget, valamint az ellenfelek minőségét is, a csoporterő márpedig a B-nél nagyobb, csak nálunk szerepel három Eb-nyolcaddöntős együttes a csoportban, a bosnyák hatosban viszont 5 nemzet ott sem volt a nyári tornán.

Ha már szóba került a „legjobb” Eb-n nem járt csapat, jöjjön a legrosszabb olyan, aki ott volt Franciaországban, ez nem más, mint Románia, éppen egy hellyel mögöttünk, a 28. pozícióban. A 24 csapatos Eb-mezőnybe tehát 5 gárda „ékelődik be” ezen a ranglistán, a bosnyákokon kívül Dánia, Hollandia, Skócia és Szerbia. A 2018-as vb-re jutásért a házigazda Oroszország nem selejtez, tehát 100 százalékukkal minden lista élén kellene, hogy álljanak, de ettől a vicctől a matematikusok eltekintettek.

Túl a vízen…

Ha Európán kívülre tekintünk, Afrika öt helyére legnagyobb eséllyel Guinea, Kamerun, Elefántcsontpart, Szenegál és Ghána aspirál, érdekesség viszont, hogy a guineai kvartett erőviszonyai annyira kiegyenlítettek, hogy a matematika még két csoportmásodik helyen álló ország, Marokkó és Dél-Afrika esélyeit is nagyobbnak látja a vb-részvételre. (Jelenleg Afrikában 20 csapat 5 négyes csoportban küzd, csak a csoportelsők jutnak el Oroszországba.)

Észak- és Közép-Amerikában aligha várható meglepetés, a gép nagy meglepetésnek tartaná, ha nem az USA, Mexikó, Costa Rica trió lenne ott a vb-n. Dél-Amerikában Argentína, Brazília és Uruguay lehet biztos résztvevő, a pótselejtező elkerüléséért pedig Kolumbia, Ecuador és Chile vív majd ádáz harcot – sőt, egyikük biztosan kiesik már a csoportkör után. Miután Ausztráliát átsorolták, Új-Zélandot is újra láthatjuk az elitben, feltéve, ha az óceániai küzdelemsorozat bajnoka túléli az oda-visszavágós pótselejtezőt a dél-amerikai sorozat 5. helyezettje ellen.

Ázsiáról nem beszéltünk még: Dél-Korea egyelőre csak csoportja harmadik helyén áll, mégis a számológépészek a legesélyesebb vb-aspiránsnak tartják, de a másik ázsiai csoportból Ausztrália és Japán távolmaradása is bombameglepetés volna. A fennmaradó negyedik kijutó helyért Irán és Üzbegisztán viaskodhat majd, a vesztesnek pedig a pótselejtezőben lehet esélye Szaúd-Arábia vagy az Egyesült Arab Emirátusok ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »