A stimulációs készítmények jelentősége a szárazságban

A stimulációs készítmények jelentősége a szárazságban

Tavaly a hozamok alakulását jelentősen befolyásolta a szárazság és a magas hőmérséklet. A piacon ismertek a Galleko® készítmények, most nézzük meg hatásukat szárazság idején.

2017 és 2018 folyamán is sikerült olyan kísérleti állomásokkal együtt dolgoznunk, ahol nagy volt a szárazság. Az első az NPPC VÚRV Piešťany, Vágbori település, ahol a tavaszi árpa már második éve szenvedett a szárazságtól. Tavaly itt a kiadósabb esőzések csak június elején érkeztek meg.

Itt a legjobban teljesített az a kísérleti variáns, amely három applikációból ált. Mivel a tavaszi árpa a keléstől számítva az első 30 napban veszi fel a tápanyag 50-60%-át, a gyökérzetnek kiváló kondícióban kell lennie. Az első készítménnyel maximális mértékben segíteni szerettük volna a gyökérzetet a kezdetekkor a  Galleko špeciál-al. Ez segédanyagként szolgál a vetőmag csávázásánál, hatása a hosszabb és dúsabb a hajszálgyökerekben nyilvánul meg. Magasabb a csírázás energiája, kiegyensúlyozottabb, életképesebb a növény a kontrollal szemben. A másik készítményt, a Galleko univerzál-t, fejlődés kezdetén, a 4 leveles állapottól kezdődően alkalmazzuk. Feladata serkenteni a növény fejlődését, megtartani a mellékhajtásokat, a szár vastagságára, valamint a gyökérzetre hatni, és kiegészíteni a stressz ellenes hatóanyagokat.

A harmadik készítmény a Galleko kvet a plod. Amint a név is elárulja, virágzáskor alkalmazandó. Feladata, hogy sikeresen célba érjen a növény az utolsó vegetációs fázisban. Növeli az EMT-t. Az utolsó pillanatig karbantartja a gyökérrendszert, segíti a tápanyagok szállítását a kalászba, valamint segíti a növényzet vízgazdálkodását.

Az Galleko készítményekkel kezelt terület, illetve a kontroll parcellák között a különbség már messziről látható volt. A sötétzöld szín az első látható jel volt, az egyedek mintavételénél megmutatkozott a másik látható különbség is a gyökérzetben.

Azonban nincs lehetősége minden gazdának a vetőmagot a Galleko špeciál-al kezelni, nekik végeztük el a második kísérleti variánst, amely a Galleko univerzál 0,8 l/ha adagolásán (4 leves állapotban) és a Galleko kvet a plod szintén 0,8 l/ha adagolásán alapszik (a virágzás kezdetén). Ez a kombináció 1,17 t/ha termésnövekedést hozott a kontrollal szemben. Ez a metodika bizonyított 2017-ben a PD Vrbové vállalatnál is (Vágboritól 6 km-re). A tavaszi árpánál (fajta: Marte) a 10 ha kísérleti területen 1 m2 –en jelentősen növelte a kalászok számát (kontroll: 478, kísérlet: 521), a termés összesen 590 kg/ha-al volt magasabb a kontrollhoz viszonyítva.

Végezetül a tavaszi árpával kapcsolatosan Ing. Mária Sekerková, CSc. kísérleti eredményeinek összegzését szeretnénk idézni: „A tavaszi árpánál minden kezelt változatnál érzékeltük, hogy a növény vitálisabb, sötétebb zöld a nagy szárazság ellenére is, amely az egész tavaszi időszakot sújtotta. Ezt a gyökérzet növekedésével magyarázzuk, amelyet a szárazgyökér tömegen is észleltünk, amely biztosította a növény számára a szükséges vízellátást. A kezelt változaton megmaradt a két mellékhajtás, míg a kontroll variánson csak egy mellékhajtás volt”.

A napraforgó is szenvedett a szárazságtól, itt tavaly és tavalyelőtt is legjobban bizonyított Galleko rast és Galleko kvet a plod kombinációja. A kezdeti vegetációs időszakban (a 4 leveles állapottól) a Galleko rast stimulálja a növény föld feletti részét, hosszabbítja az orsó alakú fő gyökeret, és dús hajszálgyökérzetet alakít ki. Hatásmechanizmusa hasonló, mint az árpa esetében. A növény 100 cm-es állapotában alkalmazandó. Látható, hogy a kezdeti előny, amire a kísérleti variáns szert tett a kontrollal szemben, a végső fázisban is megmaradt.

Hírdetés

 

A hozamnövekedés végül mindkét extrém száraz időszakban megmutatkozott. Az említett variáns bizonyított a Dlhé Klčovo MSZ-nél is (Varannói járás). A jelentős szárazság ellenére a készítmények alkalmazása (320 kg/ha) növelte a hozamokat. Az eredmény annál is inkább értékes, mert a kísérleteket felügyelő elnöknő, Ing. Magdaléna Struňáková szerint az egyik legrosszabb parcelláról van szó, amelyen a vállalat gazdálkodik.

A növény ellenőrzésénél 2018.6.12-én már láthatóak voltak a különbségek a kontroll és a kísérleti variáns között (5.sz.felv.). A Galleko-val kezelt növény magasabb és dúsabb volt. A különbségek megmutatkoztak a gyökérrendszerben is. A kísérleti egyedeknek hosszabb volt az orsós főgyökérzete, és dúsabb volt a hajszálgyökérzete. Ezen hajszálgyökereket megtartotta a szárazságban is, amelyet a következő látogatás is alátámasztott 2018.8.20-án.

 

 

Ing. Mária Sekerková CSc. a kísérleti eredményekről szóló összefoglalójában a következőket írja: „Az egész vegetációs időszakban a 2-es és 3-as variáns esetében is megfigyelhettük, hogy a levelek zöldebbek, ez magasabb hozamokat eredményezett. A kezelt variánsokon a jobb víz- és tápanyagfelvételnek köszönhetően megfigyelhetők voltak a nagyobb tányérok is. Míg a kontroll esetében a tányérok 8-10 cm átmérőjűek, a kezelt variánsok esetében 13-15 cm átmérőjűek voltak”.

A szárazság Csehországot is sújtotta. A Červený Újezd (Prága környéke) településen a kukoricában végeztünk kísérleteket, ahol több kísérleti variánst is alkalmaztunk a Cseh Mezőgazdasági Egyetem védnöksége alatt. Az extrém szárazság rányomta bélyegét a kísérleti eredményekre. A legjobb eredmények a Galleko kvet a plod 1l/ha adagolásával születtek, úgy a Galleko rast, mind a Galleko univerzál készítményekkel közösen alkalmazva. Hatása megmutatkozott a szemek feltöltődésekor. Ezek a variánsok nem csak a legmagasabb szemhozamokkal rendelkeztek, hanem a legmagasabb EMT-vel is. Ing. Jaroslav Tomášek, Ph.D., a zárszóban hozzáteszi: „ 2018-ban nem volt kellő talajnedvesség, ráadásul idő előtt befejeződött a vegetációs időszak a hosszantartó szárazság miatt. Ez megmutatkozott az alacsony átlaghozamokban minden kísérleti parcellán. A Galleko készítmények pozitív eredménye, hogy kedvezőtlen körülmények közt is növelik a zöldhozamot, és a szemhozamot is”.

Studeněves (Kladno járás) települést sem kerülte el a szárazság, ahol a CSME a szójában végzett kísérleteket. Összességében itt április-augusztus között 194,7 mm csapadék hullott. Júliusban, amikor a hüvelyek feltöltődtek, csak 8,8 mm csapadék hullott. Az időjárás negatívan befolyásolta a betakarítást is, amint azt Ing. Pavel Procházka,Ph.D., is írja: „Az egyes variánsok hozamait befolyásolták a hőingadozások (éjszaka 13°C körül, nappal 40°C körül alakult a hőmérséklet) a hüvelyek megrepedeztek, és a szemek kihullottak. Ez jelentős károkat okozott“. Ebben az esetben a Galleko rast és Galleko kvet a plod variáns teljesített a legjobban, amely még kiegészült a Galleko arider készítménnyel. Épp ez utóbbi készítmény ajánlott a száraz, tikkadt területekre. Feladata segíteni a növények harcát a szárazsággal szemben. Több éves kísérleti eredmények mutatják, hogy befolyásolja a klorofill-szintet. Ezen készítmények kombinációja segített leküzdeni a nehézségeket, és növelni az EMT-et. Ezen felül hatással volt az alsó hüvelyek elhelyezkedésének magasságára.

A fenti eredmények bizonyítják a Galleko® készítmények alkalmazásának létjogosultságát, nagyon fontos azonban az időbeni alkalmazásuk. A nagyobb mértékű stresszhatások esetén jobb eredményeket érünk el akkor, ha az egész metodikát alkalmazzuk.

Mgr. Martin Šotik, Galleko®


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »