A sportra is gyúr a Károli

Kiemelt szerepe van a Károli Gáspár Református Egyetemen a kötelező testnevelésórák mellett a szabadidősportnak és a profi sportolásnak is. Ezek a lehetőségek bővülnek a 2024 szeptemberétől kezdődő rekreáció és életmód alapképzéssel, ahol a hallgatók elsajátíthatják sportrendezvények, üdülőprogramok és táborok szervezését is.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás második napján, január 12-én a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) sportos oldalát ismerhették meg az érdeklődők. Az intézmény sportéletét bemutató pódiumbeszélgetés előtt Pigniczki Fanni olimpikon, ritmikus tornász, az egyetem pszichológia szakos hallgatója világbajnoki bronzérmes karikagyakorlatát mutatta be a közönségnek.

kre_educatio_sportos_egyetem_foto_todoroff_lazar_2

Fotó: Todoroff Lázár

Ezt követően Gyenesei Leila öttusázó, sportriporter, a KRE alumni hallgatója kérdezte Pigniczki Fannit arról, miként tudja összeegyeztetni az élsportot a tanulmányaival. A sportoló elmondta, hogy idén nagyon keveset, havonta mindössze egy hetet lesz Magyarországon a versenyei miatt, de ezt a kevés időt is szeretné tanulással tölteni.

Az egyetem igyekszik megkönnyíteni az élsportolók tanrendjét – tette hozzá Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok magyar öttusázó. A KRE Sportirodájának igazgatója kiemelte, bevezették az egyetemen a kötelező testnevelésórát, amelynek keretein belül a hallgatók a röplabda, az aerobik, a funkcionális köredzés, a stretching és a zumba közül választhatnak. Ez utóbbi a legnépszerűbb a hallgatók körében – jegyezte meg. Emellett tavaly létrehoztak egy sportklubot is, a KRE SC-t. Sárfalvi Péter elmondta, hogy a felmérések szerint Európában a fiatalok az egyetem alatt hagyják abba a sportot. A Károlin azonban ezt a tendenciát nem csupán megállítani, hanem megfordítani is sikerült – hangsúlyozta az igazgató.

Az egyetemi tanulmányok mellett folytatott profi sportról Papp Dóra Lujza röplabdajátékos, az állam- és jogtudományi kar hallgatója elmondta, minden évben tartanak „gólyaválogatót”, ahová várnak minden érdeklődőt. Több sportágban is tartanak bemutató edzéseket, ahol meg lehet ismerkedni a teremmel, az edzőkkel és az elvárásokkal. A KRE SC-n belül a férfi futsal és a női kézilabda mellett kiemelt fontosságú a másodosztályban játszó női röplabdacsapat.

kre_educatio_sportos_egyetem_foto_todoroff_lazar_8

Fotó: Todoroff Lázár

A Károlin 2024 szeptemberétől kezdődő rekreáció és életmód alapképzésről Lőkös Dániel, a szak oktatója elmondta: rendkívül széles lehetőséget kínál az oktatás, a sportrendezvények és táborok szervezése terén. A rekreáció a jövőt jelenti a testi és lelki egészség terén, hiszen ez a szak képes a leggyorsabban integrálni az újonnan megjelenő, innovatív mozgásformákat. Az oktató végül hangsúlyozta, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálattal, illetve a Bethesda Gyermekkórházzal ápolt szoros kapcsolatnak köszönhetően gyakorlatcentrikus képzést nyújtanak majd.

A pódiumbeszélgetés zumbabemutatóval ért véget.