A sportolókat (is) büntetik a lengyelek a háborúért

A lengyelországi Európa Játékok szervezői nem engedélyezik orosz versenyzők indulását a nyári multisport-eseményükön – közölte az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) szervezete.

A lengyelek nemleges válasza az után született, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bizonyos feltételek teljesülése esetén megfontolásra ajánlotta az orosz sportolók visszaengedését nemzetközi versenyekre. A NOB szerdai közleményének értelmében Oroszország – és a Moszkvát erőteljesen támogató Fehéroroszország – sportolói újból versenyezhetnek, ha nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút, és maradéktalanul betartják a doppingellenes szabályokat. Az előfeltételek teljesülése esetén a két ország versenyzői visszatérhetnek a nemzetközi porondra, és megvan a lehetőségük, hogy semleges státusban részt vehessenek a 2024-es párizsi olimpián.

Az Európa Játékokon, amelyeket június 21. és július 2. között rendeznek meg Krakkóban és környékén, több sportágban is kvótát lehet szerezni a jövő nyári ötkarikás játékokra.

Hírdetés

Az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) ugyanakkor csütörtökön orosz és fehérorosz sportolókat hívott meg a NOB hozzájárulásával az idei Ázsiai Játékokra, amelyeknek a kínai Kuangcsou ad otthont szeptember 23. és október 8. között.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly február 28-án még azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az ukrajnai háború miatt akadályozzák meg az orosz és fehérorosz sportolók indulását nemzetközi viadalokon. A legtöbb sportszövetség megfogadta az ajánlásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »