A Speciális Ügyészi Hivatal vádat emelt Marian K. és társai ellen

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze hétfőn vádat emelt a bazini Specializált Büntetőbíróságon Marian K. és három további személy ellen Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Erről Jana Tökölyová, az ÚŠP szóvivője tájékoztatott.

Összesen hat bűncselekmény ügyében történt vádemelés, ebből kettő szándékos emberölés. A szóvivő kifejtette: az ügyész T. Sz., M. M., A. Zs. és M. K. ellen emelt vádat szándékos emberölés különösen súlyos bűncselekménye és más bűncselekmények ügyében.

A vádemelés a Kuciak-gyilkosság mellett Peter Molnár gútai vállalkozó meggyilkolásának ügyét is érinti. Molnárt 2016-ban ölték meg. Tökölyová elmondása szerint a vizsgálati akta terjedelme meghaladja a 25 ezer oldalt. Az aktához több tucatnyi melléklet is tartozik, köztük a lefoglalt pénzeszközök és értéktárgyak. A vádirat 93 oldalas.

Az ügyész indítványozta, hogy a vádlottakon és a sértetteken kívül hallgassanak ki további 24 tanút, 49 tanú vallomását pedig olvassák fel. Emellett javasolta néhány szakértő meghallgatását is.

Hírdetés

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosságért. Marian K. mellett a további gyanúsítottak Alena Zs., Tomáš Sz., Miroslav M. és A. Zoltán. Mindnyájan előzetes letartóztatásban vannak.

A. Zoltán vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek köszönhetően lényegesen enyhébb büntetésre számíthat. A vádalkut még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

A kettős gyilkosság után a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tüntetéseket szervezett. A tüntetők a gyilkosság kivizsgálását, az elkövetők megbüntetését és előrehozott választásokat követeltek. Később ez utóbbi követelést a kezdeményezés visszavonta. A Kuciak-gyilkosságot követően kialakult helyzet megkövetelte a kormányváltást. Robert Fico kormányát Peter Pellegrini kabinetje váltotta fel.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »