A spanyolok visszavonták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

A spanyolok visszavonták az európai elfogatóparancsot Puigdemont ellen

Visszavonta az európai elfogatóparancsot a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának négy tagja ellen a spanyol legfelsőbb bíróság kedden – írja az MTI.

Hétfőn a volt katalán elnök ügyvédje közölte, hogy az illetékes belga bíróság december 14-re halasztotta döntését Puigdemont és kabinetjének négy, Belgiumban tartózkodó tagja kiadatásának ügyében. Paul Bekaert elmondta, hogy a hétfői meghallgatáson az ügyészség a spanyol hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtását kérte. Ezzel kapcsolatban kijelentette: a december 14-én várható belga bírósági döntéstől függetlenül mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy védencei legalább a december 21-re kiírt, megismételt katalóniai választásokig Belgiumban maradhassanak.

Úgy vélekedett, hogy a katalán kormány tagjai nem büntethetők Belgiumban, ugyanis az ellenük megfogalmazott spanyol vádak megalapozatlanok. Kiadatásuk esetén azonban Spanyolországban fennáll az alapvető jogok megsértésének veszélye – húzta alá.

http://mno.hu/

A spanyol legfőbb ügyész október 30-án kezdeményezett eljárást a politikusokkal szemben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy „döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én”.

A katalán vezetők november 2-án kerültek előzetes letartóztatásba, amit a spanyol központi büntetőbíróság azzal indokolt, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

Carles Puigdemont kabinetjének több tagjával együtt októberben váratlanul Brüsszelbe utazott, miután Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette őket és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában. Puigdemont és volt miniszterei feladták magukat. A leváltott elnök azt nyilatkozta, a spanyol állam illegális puccsal távolította el posztjáról. „Mindannyian tudjuk, hogy börtönben végezhetjük, ha engedélyezik a kiadatást. Készen állunk rá, ha kiadnak bennünket” – fogalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »