A spanyolok elszórakozták elsőségüket, most szenvedhetnek

Ez az Európa-bajnokság a hajrában lőtt gólokról lesz emlékezetes, a csoportkörök tanulsága legalábbis ezt mondatja velünk. Ezúttal Horvátország gondoskodott az utolsó perces izgalmakról, ugyanis a címvédő Spanyolországot sikerült megverniük Perisic hajrágóljával. Törökország eközben legyőzte az így már biztosan kieső cseheket.

Vicente Del Bosque a két, győztesen megvívott csoportmeccset győztesen megvívó kezdő tizenegyét küldte pályára Horvátország ellen a D csoport utolsó fordulójában, ahol a spanyoloknak egy döntetlen is elég lett volna az elsőséghez jobb gólkülönbségének köszönhetően. Horvát oldalról viszont hiányzott több alapember is, például Luka Modric, aki kisebb sérüléssel bajlódik.

Az előjeleknek megfelelően kezdtek a spanyolok, Alvaro Morata egy formás akció végén már a 6. percben vezetéshez juttatta a címvédőt. Fabregas passza a gólvonal előtt találta meg a Juventus csatárát, akinek már csak bele kellett pöckölnie. Kényelmes helyzetbe került tehát Del Bosque legénysége, de hátul több hajmeresztő hibát követtek el a mérkőzésen, elsősorban a hálóőr, David De Gea. Egyik szarvashibája után Ivan Rakitic emelt az üresen hagyott kapura, ám a hálóőrt a felső- illetve az oldalsó lécről kifele pattanó labda megmentette.

A félidő hajrájában aztán már nem kerülte el a végzet a már tizedik Eb-meccsét is gól nélkül lehozni igyekvő spanyol válogatottat, Perisic szép beadását Kalinic sarokkal helyezte De Gea kapujába.

A csapatok 1-1-gyel vonultak félidőre. A második játékrész hasonló módon folytatódott, a spanyolok birtokolták a labdát, és meddő mezőnyfölényükből olykor-olykor helyzetig jutottak, ám a horvátok védelme jól zárt.

A 72. percben eldőlhetett volna a találkozó és az első hely kérdése: David Silva gáncsolásáért tizenegyest fújtak be Spanyolország javára, Sergio Ramos azonban kifejezetten rossz büntetőjét Subasic megfogta. A horvátok megúszták, és csak egy gólra voltak a csoport első helyétől.

A véghajrában, egészen pontosan a 87. percben pedig jött ez idei EB szokásos forgatókönyve, azaz a csattanó. Egy szép spanyol támadás után Aduriz lövését blokkolták a horvát védők, a labdaszerzésből vezetett kontra végén pedig Perisic lőtt gólt. Kiszorított szögből, ballal lőtte meg a labdát, és ugyan megpattant Piqué lábán, mégis elmondható, hogy az egész mérkőzésen bizonytalan De Gea benne volt a gólban, hiszen a rövid alsó sarokba érkezett a labda.

Spanyolország elkényelmeskedte helyzeti előnyét, Horvátország pedig Luka Modric nélkül is kiharcolta a csoportelsőséget, ezzel könnyebb ágon jutott be a nyolcaddöntőbe. A 2-1-es vereséggel az is eldőlt, hogy Spanyolország Olaszországgal játszhat a legjobb 8 közé jutásért, vagyis már egész korán megismétlődik a legutóbbi EB-döntő.

A csoport másik mérkőzésén Csehország egy győzelemmel továbbjuthatott volna, de Törökország 2-0-ra győzött, így szépen búcsúzott az Európa-bajnokságtól, hisz várhatóan három ponttal, mínusz kettes gólkülönbséggel nem fognak továbbjutni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »