A spanyol ügyészség 712 katalán polgármester ellen indított eljárást

A spanyol ügyészség 712 katalán polgármester ellen indított eljárást, akik kijelentették, hogy a bírósági döntés ellenére támogatni fogják a katalán függetlenségi népszavazás lebonyolítását. A referendum október 1-jén lenne esedékes.

 

A spanyol alkotmánybíróság korábban megszüntetett minden, a katalán tartományi kormány által elfogadott jogszabályt, amelyek a referendum jogalapját voltak hivatottak biztosítani. A hatóságok arra figyelmeztették Katalónia politikusait, hogy akár börtönbüntetést is kaphatnak, ha kitartanak a népszavazás mellett. A spanyol rendőrség parancsot kapott, hogy foglaljanak le minden eszközt és dokumentumot, ami a referendum lebonyolításához használatos (urnák, szavazólapok, stb.).-

 

José Manuel Maza főügyész arra is utasította a rendőrséget, hogy azonnal keressék fel és vonják kérdőre a az „illegális népszavazás megszervezésével vagy annak segítésével gyanúsítható személyeket”.

 

A főügyész szerint azokkal szemben, akik ellenállnak, hivatalosan is vádat emelnek közpénzekkel való visszaélés miatt. Ezért a bűncselekményért Spanyolországban legfeljebb 8 év szabható ki.

 

A 712 népszavazás párti köztisztviselő olyan várorok és falvak polgármesterei, amelyekben összesen a katalán népesség 41 százaléka él

 

Politico.eu

Nyitókép: news4europe.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »