A spanyol király újabb kormányalakítási egyeztetésre hívja a pártokat a jövő hétre

A spanyol király újabb kormányalakítási egyeztetésre hívja a pártokat a jövő hétre

VI. Fülöp spanyol király ismét kormányalakítási egyeztetésre hívja a pártokat a jövő hétre – közölte a spanyol királyi ház csütörtökön.

Amennyiben szeptember 23-ig a parlament alsóháza nem választja meg az új kormányfőt, új parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban november 10-én.

– fejezte ki véleményét a spanyol király újságíróknak még augusztusban a hónapok óta tartó belpolitikai patthelyzetről.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tavaszi parlamenti választásokat ugyan megnyerte, de nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többségi képviseletet a törvényhozásban.

A pártot vezető Pedro Sánchez, jelenlegi ügyvezető kormányfő júliusi újraválasztása kudarcot vallott, mivel az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) nevű radikális baloldali párttömörülés sem támogatta, csakúgy mint a két legnagyobb spanyol ellenzéki párt, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt.

A két baloldali politikai erő korábban sikertelenül próbált koalíciós megállapodást kötni, a többi között azért, mert nem tudtak megegyezni a tárcák elosztásáról. A szocialisták ezután bejelentették: a koalíció lehetősége megszűnt és követendő példaként említették Portugáliát és Dániát, ahol önállóan, más politikai erők külső támogatásával kormányoznak a szociáldemokraták.

Hírdetés

Pedro Sánchez a múlt héten programalapú kormányzati együttműködésre kérte az Unidas Podemost, és ehhez 370 pontból álló, hangsúlyosan szociális intézkedéseket tartalmazó kormányzati javaslatcsomagot mutatott be. A pártok delegációi azóta két alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz, legutóbb kedden, amely után mindkét fél arról nyilatkozott, hogy az álláspontok továbbra sem közeledtek, és pillanatnyilag nem is látják a megállapodás lehetőségét. A kölcsönös bizalmatlanságot nyilvánvalóvá tette a két párt vezetőjének vitája a parlament szerdai ülésén.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos főtitkára négyszemközti találkozót kért Sáncheztől, és hangsúlyozta, hogy mindkét félnek engednie kell a megegyezés és az újabb választások elkerülése érdekében.

– jelentette ki.

Sánchez válaszában azt mondta: ő sem akar választásokat, és az utolsó pillanatig törekszik a megoldásra, de ha az Unidas Podemos vezetőjének új ajánlata van, túl a kormánykoalíción, akkor kezdeményezzen találkozót a tárgyalódelegációk között.

Iglesias szerint mindebből az látszik, hogy a szocialisták már júliusi koalíciós ajánlatukat sem gondolták komolyan. Míg Sánchez úgy vélte, hogy egy ilyen koalíció, amely még közösen sem rendelkezne a parlamenti mandátumok abszolút többségével, nem hozná meg a kívánt stabilitást.

A GAD3 közvélemény-kutató intézet múlt heti, az ABC című konzervatív napilapban megjelent felmérése szerint a választások megismétlése kedvezne a szocialista pártnak, mivel nagyobb fölénnyel győzne mint áprilisban, s 14-gyel növelhetné jelenlegi 123 mandátumát.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »