A soros elnök Bulgária elvetné a kötelező kvótát – de csak addig, amíg nem érkezik újabb áradat

Bulgária június végéig szeretne áttörést elérni az európai menekültpolitikai vitában, és ennek érdekében kompromisszumos javaslattal állt elő, mondta el Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter a dpa német hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában. A bolgár javaslat lényege:

  • Ne legyenek kötelező menekültkvóták, azaz a már Európában lévő "menekülteket" ne osszák szét a tagországok között. Erre csak akkor kerüljön sor, ha a 2015-öshöz hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre.
  • Kisebb számok esetén egy olyan rendszert alkalmaznának, amely fokozott támogatást nyújt az áradattal szembesülő uniós határországnak.
  • Ezzel egy időben lehetőség lenne arra is, hogy a tagállamok önkéntes alapon "menekülteket" fogadjanak be, és ezért uniós többletforrásokat kapjanak.

A betolakodók áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza.

"Olaszország és Görögország még mindig úgy érzi, hogy cserben hagyták" – mondta Pavlova. Jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária vezeti a menekültpolitikai tárgyalásokat. Júliusban Ausztria veszi át a soros elnöki hivatalt, és gyaníthatóan még nehezebb lesz majd egyezségre jutni – vélekedett Pavlova.

Ezért is fontos annyira, hogy a június végén esedékes európai uniós csúcstalálkozón megegyezésre jussanak a tagállamok. Addig alacsonyabb politikai szinteken tárgyalják meg a felvetést.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »