A Smer több száz eurós havi kompenzációt adna az állásukat elvesztő felső-nyitrai bányászoknak

A Smer több száz eurós havi kompenzációt adna az állásukat elvesztő felső-nyitrai bányászoknak

Minden felső-nyitrai bányász, aki elveszti állását 200-tól 800 euróig terjedő, havi támogatásra számíthat az államtól. Az intézkedés Szlovákia utolsó bányászait, a Felső-Nyitrai lignitbányák dolgozóit érinti.

Uniós nyomásra Szlovákia 2023-ig megszünteti a szénbányászat  támogatását (amelyet egyébként közvetlenül a villanyszámláikon keresztül a választópolgárok finanszíroznak, mert a hazai bányászat évek óta veszteséges), ezért a kormány amolyan anyagi biztonsági övet akar bevezetni a bányászok számára. A havi több száz eurós „kompenzációra” az érintettek egészen addig jogosultak, amíg nem találnak másik állást, vagy amíg nem mennek nyugdíjba.

Hírdetés

A kompenzáció nagysága a ledolgozott évektől függ majd, a legtöbbet azok kapják, akiknek 30-nál több ledolgozott évük van. A smeres javaslat azzal számol, hogy a munkanélküli bányászok és az állam velük kapcsolatos kiadásai 2026-ig emelkednek majd. Az 1700 elbocsátott bányászra a Smer 43 millió eurós kerettel számol.

A munkájukat elvesztő bányászok valószínűleg legkönnyebben a gépiparban, pontosabban az autógyáraknál vagy beszállítóiknál tudnának majd elhelyezkedni.

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »