A Smer nem zárta ki, hogy támogatja a Híd pálinkafőzésről szóló javaslatát

A Smer-SD nem zárta ki, hogy az első olvasatban támogatni fogja a Most-Híd javaslatát, amely lehetővé tenné, hogy bizonyos feltételek mellett, természetes személyek is főzhessenek pálinkát a saját gyümölcstermésükből, saját használatra.

A Smer-SD azonban még tárgyalni akar a javaslatról a Koalíciós Tanácson belül. A párt az új szabályozással való visszaélésektől tart, és az állami költségvetésbe befolyó bevételek csökkenésétől. Erről Robert Fico (Smer-SD) beszélt a keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Hírdetés

A Koalíciós Tanács erről a javaslatról, ahogy másokról is, kedden fog tárgyalni. „Van néhány javaslatunk, amelyet tisztáznunk kell” – közölte Fico. Nem zárta ki a Híd javaslatának támogatását, de emlékeztetett a magyarországi helyzetre. „Hasonló jogi szabályozás Magyarországon is érvénybe lépett, ami az állami költségvetés bevételeinek a csökkenéséhez vezetett” – jegyezte meg Fico, aki szerint az így előállított alkoholnak megvannak a maga veszélyei is. 

A Híd képviselői amellett érvelnek, hogy Szlovákiában – akárcsak a környező országokban – nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek. Ugyanakkor Szlovákiában ez a tevékenység törvénytelennek számít.

A javaslat meghatározza, hogy a magán használatra főzött pálinkának milyen feltételek mellett kell készülnie. Ilyen például a 18 éves korhatár; hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a megszabott feltételeknek; illetve hogy csak saját fogyasztásra lehet főzni a pálinkát. Továbbá azt is meghatároznák, hogy egy valaki mennyi pálinkát állíthat elő egy évben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »