A Smer Kotlebával módosítana alkotmányt

Nem kizárt, hogy a parlament holnap elfogadja a nyugdíjkorhatár bebetonozását jelentő alkotmánytörvényt. A kormánypártok közül ugyan csak a Smer és az SNS támogatja teljes mértékben, a Híd ellenzi elfogadását, de szabad kezet ad képviselőinek. Az ellenzék is megosztott a kérdésben.

Várhatóan holnap szavaz a parlament a Smer alkotmánytörvényjavaslatáról, amely a férfiak esetében 64, a nőknek pedig – a gyerekek számától függően – ennél is alacsonyabb lenne. Az OĽaNO változtatna a törvényjavaslaton, az SaS gazdasági szempontból teljesen elhibázottnak tartja, ezért elutasítja azt. Marian Kotleba pártja viszont támogatja a javaslatot, Boris Kollár pedig egyelőre még nem mondott sem igent, sem nemet.

A jogszabály elfogadását ellenzi a Híd is. „A Híd frakciója nem tartja jó ötletnek, hogy a parlament most döntsön arról, milyen lesz vagy legyen a nyugdíjkorhatár húsz év múlva. Mi a nyugdíjkorhatár korábbi közzétételét szorgalmaztuk, a törvénymódosító indítványunkat a parlament alkotmányos többséggel el is fogadta” – tájékoztatta lapunkat a párt álláspontjáról Debnár Klára szóvivő. A képviselőik kezét azonban nem kötik meg, szabad kezet kapnak a szavazásnál, az első olvasatban a párt 5 képviselője nyomott igent a javaslatra, igaz, utólag néhányan tévedésre hivatkoztak.

Igor Matovič korábban úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne tárgyalni a Smerrel a törvényjavaslatról, ha bizonyos feltételeken változtatnának: elsősorban azon, hogy a nők minden egyes felnevelt gyermek után 1 évvel korábban mehessenek nyugdíjba, feltéve, ha az a gyermek legalább középiskolai végzettséget szerez.

A Smer figyelembe vette Matovič követelését, és átdolgozta a törvényjavaslatot, azonban más feltételeket szabott. Az átdolgozott változat értelmében azok a nők, akik egy gyereket neveltek fel, fél évvel korábban mehetnek nyugdíjba. A kétgyermekes anyák esetében 1 évvel csökkenne a nyugdíjplafon, a három és több gyereket felnevelt nők pedig másfél évvel korábban fejezhetnék be a munkát.

Az OĽaNO képviselőinek nem tetszenek a Smer módosításai. Matovič szerint az új változat már csak azért sem elfogadható, mert nem határozza meg a felnevelt gyermekek képzettségét mint feltételt. A pártelnök most emellett azt is szeretné, hogy aki 40 évet ledolgozott, az korábban mehessen nyugdíjba.

A nők nyugdíjkorhatárát érintő javaslatokkal elégedetlen Boris Kollár is, de sajtóhírek szerint a Sme rodina képviselőinek többsége igennel szavazhat holnap. Az első olvasatban a jogszabályt támogatta mind a nyolc képviselőjük.

Hírdetés

A nyugdíjkorhatár jelenleg 62 év 139 nap, ami évente, a lakosság átlagéletkorának emelkedésével mintegy 2 hónappal nő. A Smer javaslatára 64 éves korban szabná meg a parlament azt a határt, amíg a korhatár emelkedhet, habár ezt várhatóan csak 2030 után éri majd el. A jogszabályt teljes mértékben támogatja a koalíciós Smer és az SNS, valamint az ellenzéki ĽSNS, a három pártnak azonban csak 78 szavazata van. A törvényt azonban támogathatja a Sme rodina 8 képviselője, és legalább 3, a pártból korábban távozott képviselő is. A hiányzó egy voksot más független képviselőktől vagy akár a Híd-frakció tagjaitól is remélheti a Smer.

A Smer az OĽaNO női korhatárra vonatkozó követelését részben teljesítette, de a párt most további változtatásokat javasol. „A Smer javaslata elhibázott, mi azt javasoljuk, hogy azok, akik már ledolgoztak 40 évet, korábban nyugdíjba mehessenek. Ha a Smer ezt nem teljesíti, a szavazásnál biztosan nem számíthat az OĽaNO támogatására” – jelentette ki Matovič.
Erik Tomáš, a Smer parlamenti képviselője bírálta a pártelnököt. Elmondása szerint Matovičnak szabad kezet kellene adnia képviselőinek, mert biztos abban, hogy többeknek is tetszik a Smer javaslata. „Sajnálom az OĽaNO hozzáállását. Korábban a nőket érintő feltételeket kifogásolták. Miután ezt teljesítettük, találtak más kifogást. A 40 év ledolgozásával kapcsolatos javaslatukat nem tartottuk korrektnek, ezért a továbbiakban már nem is fogunk tárgyalni erről” – mondta Tomáš.

 

A nők nyugdíjkorhatárát érintő változtatásokat Boris Kollár, a Sme rodina elnöke sem támogatja. „A javaslat elég homályosan van megfogalmazva. Amíg nem ismerünk több konkrétumot a változtatásokkal kapcsolatban, addig nem fogjuk megszavazni” – közölte Kollár. Az ő 8 képviselője azonban első olvasatban támogatta a javaslatot.

Richard Sulík a nyugdíjplafon alkotmányba való beiktatását különösen veszélyes elképzelésnek tartja. „A legvalószínűbb végkimenetel az, hogy az új törvényjavaslat miatt a nyugdíjak csökkenni fognak a fizetésekhez képest. A második Ficokormány korábban bevezette, hogy a nyugdíjkorhatár az átlagéletkortól függően változzon. A Smerhez képest ez egy egészen jól kidolgozott törvény volt, az új javaslattal viszont felrúgják ezt. Populista húzásnak tartom a Smer javaslatát, Szlovákiának jelenleg értelmes nyugdíjrendszerre lenne szüksége” – jelentette ki az SaS elnöke.

Ahhoz, hogy a törvényjavaslatot elfogadják, kedden alkotmányos többséget, azaz 90 szavazatot kell kapnia. Az SaS és az OĽaNO képviselői már az első körben sem támogatták a javaslatot, viszont így is sikerült 93 szavazatot összeszedni. A koalíciós pártok közül a Smer és az SNS minden jelen lévő képviselője a nyugdíjkorhatár-plafon bevezetése mellett szavazott.

A Híd képviselőinél már nagyobb volt a bizonytalanság: heten tartózkodtak a szavazástól, köztük Bugár Béla pártelnök is, öten elfogadták, mindössze Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter szavazott ellene. A párt korábban többször is bírálta a koalíciós partnerének tervezetét. Most is ellenzi, viszont a képviselői szabad kezet kaptak a szavazásnál. „Felelőtlen megoldásnak tartjuk, hogy az alkotmány olyan dologról rendelkezzen, amely majdnem két évtized elteltével lesz aktuális, hiszen jelenleg nincsenek ismereteink arra vonatkozóan, hogy 2035-ben milyenek lesznek a demográfiai és a gazdasági mutatók, milyen lesz a lakosság átlagéletkora” – áll a párt lapunknak eljuttatott állásfoglalásában. A Smer elképzelése szerint ugyanis a korhatár fokozatosan emelkedne 64 éves korig, amit hozzávetőlegesen 2035-ben érne el.

A szélsőséges ĽSNS mind a 14 parlamenti képviselője támogatta a javaslatot. Milan Uhrík, a párt alelnöke biztosította a koalíciót, hogy a változtatások ellenére is megszavazzák a tervezetet.

Erik Tomáš optimista a szavazással kapcsolatban, azonban elmondása szerint a Smer minden lehetőségre felkészült. „Mindenképpen optimizmussal tölt el, hogy az első olvasatban 93 szavazatot szereztünk, viszont még semmi sem dőlt el, minden a képviselőkön múlik. Ha nem jön össze az alkotmányos többség, a pártunk támogatni fogja a KOVO szakszervezet aláírásgyűjtését” – tette hozzá a Smer parlamenti képviselője.

A KOVO nemrég tájékoztatott, hogy már 182 ezer ember támogatta a petíciójukat, melynek célja egy népszavazás kihirdetése a nyugdíjplafonról. A szükséges 350 ezer aláírást az év végéig tervezik összegyűjteni, ha ez sikerül, a magasabb részvétel érdekében a népszavazásra az elnökválasztással egybekötve, jövő év márciusában kerülhet sor. (nar, TASR)

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »