A Smer hazahozatja a szlovák aranytartalékokat

A Smer hazahozatja a szlovák aranytartalékokat

Robert Fico csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy képviselői javaslatot készítenek elő abból a célból, hogy felhatalmazzák a Szlovák Nemzeti Bankot Szlovákia 1,3 milliárd eurót érő aranytartalékait Nagy-Britanniából.

A Smer emiatt saját rendkívüli ülést hív össze (mivel éppen Fico javaslata miatt gyakorlatilag a parlament már nem fog új törvényeket elfogadni a választásokig), hogy beterjesszék a szükséges határozatot. Robert Fico a gazdasági válság lehetőségével éls a Brexittel indokolta a döntést, illetve azzal, hogy Magyarország, Lengyelország, Ausztria és Németország is hasonlóan járt el az elmúlt időszakban.

Hírdetés

Sőt, az ottani Maduro-rezsim katonai diktatúrája miatt humanitárius válságba süllyedt Venezuelát is említette, amelynek Nagy-Britanniában őrzött aranytartalékait nem adják ki „politikai indokok miatt”. Megjegyezzük, a smeres politikus elfelejtette hozzátenni, hogy azért nem adják ki, mert az arany értékét a rezsim vagy a lakosság ellen felszerelt katonaságra fordítaná, vagy átadná Oroszországnak sokmilliárdos adósságai fejében (ahogy tette azt korábban).

Szlovákia nem egész 32 tonnányi aranyát jelenleg a Bank of England széfjében őrzik. Idehozatalának technikai kivitelezése valószínűleg nem lesz nehezebb, mint az egész procedúra bürokratikus lebonyolítása. A Szlovák Nemzeti Banknak ugyanis fel kell mondania az Bank of Englanddal kötött hosszútávú szerződéseket, amelyekből több is van. Fico meg van róla győződve, hogy a Szlovák Nemzeti Bank rendelkezik a szükséges technikai megoldásokkal a 32 tonnányi arany tárolására.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »