A Sme rodina nem támogatja a nemzeti parkok reformját

A Sme rodina nem támogatja a nemzeti parkok reformját

Boris Kollár mozgalma a Sme rodina azok után, hogy hallgattak a régiók szavára, visszavonta támogatását a nemzeti parkok védelméről szóló törvényjavaslattal kapcsolatosan. Az eredeti elképzelés szerint a nemzeti parkok a természetvédők jogkörébe kerültek volna át. Így a kormánykoalíció már nem számolhat a mozgalom képviselőinek 17 szavazatával a javaslat tárgyalásánál.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint azonban Boris Kollár érvelése megalapozatlan és indokolatlan.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a reform 300 000 hektár területre vonatkozik, Kollár 660 000 hektár állami területet és további magánkézben levő területeket említ. „Nem mondunk teljesen nemet a törvényre, de ebben a formában nem támogatjuk azt” – jelentette ki.

A Szlovák Erdészeti Kamara részéről Igor Viszlainak az a véleménye, hogy a nemzeti parkok reformja kormányjavaslattal valósuljon meg. A törvény 900 vadászterületet is érintene.

Hírdetés

Ján Budaj kész megindokolni a természetvédelmet és a térségek fejlődését is segítő reform hasznosságát.

Ráadásul az erdők és biológiai élőhelyek védelmének elmaradása miatt az Európai Bíróságtól még büntetésre is számíthatnánk. Hozzátette továbbá, hogy a törvényjavaslat benyújtásának folyamatát folytatják és a képviselőket valamint a nyilvánosságot is felszólítják a nemzeti parkok védelmének támogatására.

Kollár Jaromír Šíblnek, a javaslat előterjesztőjének azt tanácsolta, hogy az anyagot vonja vissza és dolgozza át. Šíbl ellenben úgy nyilatkozott, hogy nem lát okot a törvényjavaslat visszavonására, azonban egyetért annak átdolgozásával és tökéletesítésével. A reform egyébként a kormányprogram része is. Megjegyezte azt is, hogy a reformmal az állam nem fogja korlátozni a nemzeti parkokban a gazdasági tevékenységet. A fakitermelés a területi rendezés után is folytatódhat. A természetvédelemmel foglalkozó törvényt a Sme rodina döntésétől függetlenül a parlament a legközelebbi, jövő heti ülésén kezdi tárgyalni.

(BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »