A skót kormányfőnő a Brexit hivatalos dátuma előtt megrendezné az újabb függetlenségi népszavazást

Már jövőre is megrendezhetik a Skócia függetlenné válásáról szóló újabb népszavazást – jelentette be Nicola Sturgeon, a Nagy-Britanniához tartozó Skócia első minisztere.

A BBC-nek nyilatkozó függetlenség párti politikus közölte: a referendumot akkor írhatják ki már 2017-ben, ha a londoni kormány úgy kezdi meg a Nagy-Britannia EU-ból való kilépéséről szóló tárgyalásokat Brüsszellel, hogy közben nem ügyel Skócia jövőbeli státusára. Sturgeon szerint nem kizárt az a megoldás sem, hogy Skócia egyszerre marad az Egyesült Királyság és az EU tagja.

Sturgeon szerint ha London végül valóban kivezeti Nagy-Britanniát az EU-ból, a skót függetlenségi népszavazásra még a kilépés hivatalos dátuma előtt kell sort keríteni.

A népszavazási tervek miatt összeütközés várható London és Skócia között, Theresa May új brit kormányfő ugyanis azt hangsúlyozta a Sturgeonnal folytatott tárgyalásokon, hogy ellenzi egy újabb referendum kiírását, mert Skócia polgárai 2014-ben – amikor a Nagy-Britannián belül való maradás mellett döntöttek – világos üzenetet küldtek a politikusoknak. Azt már nem említette meg, hogy elemzők szerint a skót igen hátterében akkor az állt, hogy Skócia függetlenné válása azt jelentette volna, hogy az önállóvá váló országnak az unióból is távoznia kell.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »