A sérülteken verik el a port: a teljes orosz delegációt kizárták a riói paralimpiáról – a nemzetközi bizottság persze együttérez

A sérülteken verik el a port: a teljes orosz delegációt kizárták a riói paralimpiáról – a nemzetközi bizottság persze együttérez

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság bejelentette: a doppingügyek miatt a riói paralimpián nem versenyezhetnek az orosz sportolók. Egyben közölték: felfüggesztették az Orosz Paralimpiai Bizottság tagságát.

Oroszország alig úszta meg a teljes eltiltást a riói olimpiáról, bár több mint száz sportolóról (köztük a teljes atlétikai csapatról) le kellett mondania. A doppingellenes szövetség vizsgálata szerint ugyanis állami részvétellel zajlott a doppingolás, illetve a doppingvétségek eltitkolása. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végül "kegyet gyakorolt", nem alkalmazott teljes tiltást.

Nem így tett azonban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, amelynek elnöke vasárnap bejelentette: ugyan együttérez az ártatlan orosz paralimpikonokkal, ám a doppingolás mértéke, az állami részvétel miatt nincs kegyelem, az egész delegációt kizárták a riói paralimpiáról. Sőt, az orosz szövetség tagságát is felfüggesztették.

Az Orosz Paralimpiai Szövetség nyomban közölte: fellebbeznek a döntés ellen a Nemzetközi Sportbíróságon.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »