„A segítséget vigyék oda, ahol arra szükség van, és ne a problémát hozzák ide”

„A segítséget vigyék oda, ahol arra szükség van, és ne a problémát hozzák ide”

Arra van szükség, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált európaiaknak újra legyen munkájuk – emelte ki Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülését követően.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-hez eljuttatott videoüzenetében közölte: már látható, hogy a világjárvány milyen komoly gazdasági következményekkel jár, európai emberek százezrei vagy akár milliói veszíthették el az állásukat.

Hozzátette, arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a migráció legális útvonalainak létrehozásával, valamint az afrikai munkavállalók szükségességének hangoztatásával, mert a helyzet megváltozott. „Nincsen ilyen szükség. Arra van szükség, hogy az európai embereknek újra legyen munkájuk” – húzta alá.

Kifejtette, amikor az EU migrációs megállapodásról tárgyal Afrikával, akkor az afrikai emberek hazájukban maradásáról kell tárgyalnia. Ennek körülményeit kell megteremteni, illetve segíteni. A sikerhez gazdasági programokra és beruházásokra van szükség Afrikában.

Hírdetés

„Az Európai Unió migrációs politikájának fókuszába végre a migrációs folyamatok megállítását kell helyezni” – fogalmazott.

A líbiai helyzetről folytatott megbeszélésről Szijjártó Péter hangsúlyozta, „sokat elmond az Európai Unió jelenlegi állapotáról”, hogy a visegrádi négyek (V4) – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – által még 2018 januárjában Líbia határvédelmének megerősítésére felajánlott 35 millió eurós támogatást az unió még nem használta fel.

Mint mondta, az EU még mindig „nem volt képes” arra, hogy ebből a pénzből megvegye azokat a hajókat, amelyekkel a líbiai parti őrség meg tudná állítani az Európába irányuló migrációs hullámokat, és fel tudná venni a küzdelmet az embercsempész-hálózatokkal szemben.

A fehérorosz helyzetről szólva a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra sem született döntés szankciókról: arra kérte Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőt, hogy segítse Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek visszatérését hazájába.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »