A Saul fiával kezdődött el a 2. Magyar Filmhét

A Saul fiával kezdődött el a 2. Magyar Filmhét

Hétfőn a Saul fia zártkörű vetítésével elkezdődött a 2. Magyar Filmhét, amelynek nyilvános programjai keddtől vasárnapig várják a magyar film kedvelőit a fővárosi Cinema City MOM Parkban. A filmeket a Magyar Filmakadémia tagsága nem kevesebb mint 18 kategóriában díjazza.

Hétfőn a Saul fia zártkörű vetítésével elkezdődött a 2. Magyar Filmhét, amelynek nyilvános programjai keddtől vasárnapig várják a magyar film kedvelőit a fővárosi Cinema City MOM Parkban. A Magyar Nemzeti Filmalap, az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia 2014 októberében rendezte meg az 1. Magyar Filmhetet, akkor a rendezvényt megelőző három év filmtermésével. Az eseményt most, mintegy másfél évvel később követi a 2. Magyar Filmhét. Célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket, tévéfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, valamint animációkat.

Ugyanakkor nemcsak a 2015-ös filmtermést veszik számításba, hanem a 2014 szeptembere után vetített mozifilmeket, így például a két évvel ezelőtti A nagy füzetet és az Isteni műszakot is. A zavart fokozza, hogy program része a 2012-es Aglaja is, amely ugyan kiváló nagyjátékfilm, de októberben lesz négy éve, hogy mozikba került (!), így az aktualitása legalábbis kérdéses.

Az egykori Magyar Filmszemlékkel ellentétben a Magyar Filmhét visszafelé tekint, így nem tudja betölteni a premiermustra szerepet, hogy a közönség első alkalommal, első kézből itt ismerkedhessen meg filmgyártásunk legfrissebb termésével. A mennyiségre így sem lehet panasz, hat kategóriában összesen 270 film versenyez majd. A Magyar Filmdíjakat a filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással 18 kategóriában. Nem kis logisztikai feladatnak tűnik mindez a tagok számára, akik a filmakadémia honlapja szerint jelenleg összesen 193-an vannak (amennyiben komolyan számításba vesszük a lista élén álló, Admin nevű producert). A programban ezzel együtt több izgalmas dokumentumfilm, ismeretterjesztő film vagy kisjátékfilm szerepel, amelyeket eddig a közönség nem láthatott, vagy nem volt elég alkalma a megtekintésükre. Érdemes tehát a kis formákra koncentrálni.

Zsigmond Vilmosra emlékezve pénteken levetítik a Fekete Dáliát, a legendás operatőr utolsó Oscar-jelölt munkáját, amelyhez kapcsolódóan felszólal – a nem akadémiai tag – Koltai Lajos Oscar-jelölt operatőr-rendező. A Filmhéten emellett Zsigmond forgatási teszt-polaroid képeiből is szerveznek kiállítást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »