A Saul fia után tényleg a Saul gyermekei következik

Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón.

"Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért" – fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film producere.

"Csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik" – fűzte hozzá Nemes Jeles László, a film rendezője. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig arról beszélt, hogy nagyon megérintette az a sok üzenet, amit kapott. "Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott" – mondta.

Egy belső nézőpontot akartak bemutatni a filmben, "hogy megértsük az embert a holokausztban" – foglalta össze Nemes Jeles László a film esszenciáját.

Felidézte: fontos visszajelzés volt számára, hogy Steven Spielberg filmrendező, akivel az Oscar-gála előtt és után is beszélgetett, fontos filmnek nevezte alkotását, és úgy értékelte, hogy a Saul fia hozzájárult a holokauszt kollektív emlékezetéhez. Spielberg azt is megjegyezte: nem sejtette, hogy olyan sokáig kell várni a Schindler listája után, mire egy ilyen film megszületik.

Az eseményen elhangzott, hogy a Saul fiát Magyarországon már több mint 180 ezer néző látta, és jelenleg is 45 moziban játsszák országszerte, köztük 34 vidéki filmszínházban.

A film áprilisban különleges DVD és Blue-ray kiadásban is megjelenik.

Vági Zoltán, a film történész szakértője bejelentette: a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár elindítja a Saul gyermekei programot, amely "az Auschwitz-Birkenauban meggyilkolt csaknem félmillió magyar áldozat közül" a "százezer gyermek" nevét szeretné felkutatni, a program fővédnökségét Nemes Jeles László vállalta. "Egy európai ország nem feledheti el a halottait" – fogalmazott Vági.

A történész emlékeztetett arra, hogy a film alkotói hatalmas tudásanyagot kutattak fel a Saul fia előkészítése közben, amit szeretnének megosztani a közönséggel közérthető, de tudományos igényű kötet formájában. A könyv egyik darabja lesz annak a Jelenkor Kiadónál megjelenő sorozatnak, amely a Saul fia történeti hátterét, a film keletkezését és témáját dolgozza fel.

Vági Zoltán hangsúlyozta: "bizonyos értelemben erkölcsi kötelességünk" , hogy magyarul is elérhetővé váljanak azok az "auschwitzi krematórium mellett elrejtett feljegyzések", amelyeknek egyik szerzője a Sonderkommandó egykori tagja, a felkelés egyik szervezője.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »