A Sargentini jelentés gender vonatkozásai

A Sargentini jelentés gender vonatkozásai

A Sargentini jelentés mai vitája – mint Magyarország európai helyzetét jelentősen befolyásoló tényező -, talán általános politikai vonatkozásaiban is megérdemelne néhány szót, annak ellenére is, hogy a Férfihangon igyekszünk minél kevesebbet politizálni, már ha lenne miről beszélni. De érdemben nem nagyon lehet mit elmondani a mai vitáról, azon túl, hogy egy gigantikus bolhacirkuszt láthattunk. A cirkusz hatalmas, a szereplők talán a bolhánál is kisebbek, kisszerűbbek voltak. Az érdemi momentumokat teljes egészében nélkülöző, sztereotip, fajsúlytalan, olykor egyenesen röhejes megszólalások például olyan csúcspontokban kulmináltak, mint amikor a migrációs hátterű képviselő tajtékozva, reszketve mocskosnak nevezte Orbán Viktort és kijelentette, hogy undorodik tőle, vagy amikor a szivárványlelkű képviselőnő azt kérte számon Orbán Viktoron, hogy miért nem jár ki a Pride felvonulásra. – Az ember azt sem tudja, hogy sírjon vagy nevessen, amikor belegondol, hogy ezek a politikusi kvalitásokat erősen nélkülöző képviselők képezik az EU döntéshozó elitjét. A folyton a “populizmus” ellen hadakozó balliberális “elitnek” ma sikerült egy a populizmusnál is mélyebb mocsárban meghempergőznie.

Ahogyan maga a jelentés, úgy a vita sem nélkülözte a feminista oldalvágásokat; a Pride felemlegetésén túl is többször került szóba a nők és a nemi kisebbségek helyzetének, jogainak kérdése és az Isztambuli Egyezmény. Tekintsük át a Sargentini jelentésből származó idézetekkel, milyen a nemek helyzetét érintő “problémák” miatt kívánják elmarasztalni hazánkat.

Ugye mindenki érzékeli, hogy micsoda főben járó bűn a nőket elsősorban anyaként és feleségként ábrázolni?! Elképesztő barbárság! Hallatlan!

Hírdetés

Aki – velem együtt – nem tudja mire vélni, hogy mit is jelentenek a „patriarchális sztereotípiák” , az talán gondoljon arra, hogy valószínűleg még mindig túl férfiasak a férfiak és társadalmi szerepvállalásaik, és a nőket nem ugyanolyanoknak képzelik el, amilyennek önmagukat. Meglehet, amíg nem sikerül az aláírás után ratifikálni is az Isztambuli Egyezményt, addig a nyilván nem kellően férfiellenes  – de a mindenféle férfiellenes diszkriminációt önagában is megengedő – alkotmányunk szabályai szerint lehet csak kiherélni a férfiakat. Értsd: egy golyó talán marad. De örömre semmi okunk, már csak egyetlen lépés hiányzik a teljes heréléshez. Az EU irányából érkező ösztönzés mindenesetre jelentős.

Ezen a ponton a férfijogi aktivisták akár egyet is érthetnénk az ENSZ kritikájával, hiszen régen mondjuk, hogy alkotmányunk lehetőséget teremt a nemi diszkriminációra, így semmilyen védelmet nem jelent a férfiak számára. Merthogy habár az EU politikusai azt sugalmazzák, hogy ez a helyzet a nőket érinti kedvezőtlenül, a valóság azonban az, hogy több mint egy tucat törvény különbözteti meg a két nemet a férfiak kárára. Tudhatjuk a szomorú tényt: akár az EU, akár a Fidesz kormány szab irányokat, a férfiak jól semmiképp sem járhatnak. – Vagy az Alkotmány vagy az Isztambuli Egyezmény biztosít szabad utat a férfiak kárára elkövetett nemi diszkriminációnak.

Újabb teszt előtt áll Orbán politikai jövőbelátása, aki a vita után megtartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a döntés egy percig sem lehet kétséges, az ítéletet már előre meghozták Magyarország felett. – A Sargentini jelentésről holnap szavaz az Európai Parlament.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »