A sárgamellényesek szerint a kollaboráns sajtó igyekszik elbagatellizálni a tiltakozásokat

Bár becslések nem állnak rendelkezésre arról, hogy hány sárgamellényes tiltakozó vonult utcára a franciaországi tiltakozási hullám hetedik szombatján, de helyszíni tudósítások szerint a tüntetések láthatóan veszítettek lendületükből, s a tiltakozók száma pár százra tehető egy-egy nagyobb városban.

Párizsban tüntetők egy csoportja a városnak abba a részébe vonult, ahol több televíziócsatorna székháza is található; Emmanuel Macron elnök távozását követelték, az újságírókat pedig kollaboránsnak nevezték, és azzal vádolták a sajtót, hogy igyekszik elbagatellizálni a tiltakozásokat, miközben a sárgamellényes megmozdulások vezető hírként szerepeltek a legtöbb sajtóorgánumban a tiltakozások november 17-i kezdete óta.

Hírdetés

Marseille-ben és Bordeaux-ban egyaránt mintegy 900 ember vonult utcára. A Vinci autópálya-üzemeltető szerint több helyen fizetőkapukat valamint fel- és lehajtókat torlaszoltak el, de a Reuters hírügynökség tudósításából nem derül ki, hogy hol.

A sárgamellényesek november második felében és december elején százezerszámra vonultak utcára az ellen tiltakozva, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és több olyan intézkedést is bejelentett, melynek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »