A sárga földig döngölte egymást Trump és a volt FBI-főnök

A sárga földig döngölte egymást Trump és a volt FBI-főnök

Donald Trump amerikai elnök vasárnap egy sor Twitter-bejegyzésben élesen támadta és hazugnak nevezte James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt igazgatója emlékiratait. Comey szerint pedig Trump „morálisan alkalmatlan” az elnökségre. 

A könyv – amelynek címe A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership (Magasabb rendű hűség: igazság, hazugságok és vezetői képesség) – a héten jelenik meg, de az amerikai sajtó már nagyobb részleteket közölt belőle, s maga James Comey a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) májusban menesztett vezetője is több interjút adott róla.

A könyv kedden kerül a boltokba, és vasárnap este az ABC televízió hosszas beszélgetést sugárzott az FBI volt vezetőjével. Comey nem rajzolt hízelgő képet Donald Trumpról. 

Trump „morálisan alkalmatlan” az elnöki posztra – felelt arra kérdésre a volt FBI főnök, hogy Donald Trump alkalmatlan-e az elnöki posztra. 

Comey okosnak mondta Donald Trumpot, úgy fogalmazott, hogy „nem orvosilag, hanem erkölcsileg alkalmatlan”. Azt mondta, Trump sorozatosan nem mond igazat. 

Bár az interjúban Comey kitért arra is, hogy miért nyitotta meg újra az elnökválasztás előtt néhány nappal a Hillary Clinton elektronikus leveleivel foglalkozó vizsgálatot – amelyet Clinton a választási kudarca egyik tényezőjének tart –, az interjú nagy részében Donald Trumpot támadta, nem egyszer csupán félmondatokkal sejtetve dolgokat. Így például nem mondta ki, hogy Trumpnak korábban Moszkvában prostituáltakkal volt kapcsolata, de megjegyezte: akár meg is történhetett.

Hasonlóképpen sejteni engedte, hogy a 2016-os elnökválasztás kampányában lehetett összejátszás Donald Trump és kampánycsapata, valamint az oroszok között. Ahogyan fogalmazott: valamennyi más amerikai elnök esetében határozott nemmel válaszolna az összejátszást firtató kérdésre, de Trump esetében nem mondhat egyértelmű nemet. 

Hírdetés

Tőle személy szerint lojalitást kért, mire ő azt válaszolta: csak tisztességet adhat. Az elnök erre állítólag pontosított: tisztességes lojalitást kér tőle.

Donald Trumpot feldühítették a könyvből már megjelent részletek. Leszögezte, hogy soha nem kért lojalitást a volt FBI-igazgatótól. „Egyáltalán, alig ismertem ezt a pasast”.

– írta mikroblog-bejegyzésében az elnök, utalva arra a szerverre, amelyen a volt külügyminiszter és a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton elektronikus levelezéseinek egy része volt található. Trump kétszer is azt sugalmazta, hogy James Comey megérdemli a börtönt. 

Trump azzal jellemezte Comeyt, hogy

„Nem okos” és „a történelem legrosszabb FBI-igazgatójaként” marad meg az emlékezetben. A könyve pedig „haszonleső” és „hamis.”

James Comey könyve és ennek népszerűsítése megosztja az amerikai elemzőket is. Az amerikai közszolgálati rádióban a hétvégén sugárzott összeállításban Larry Sabato, a Virginiai Egyetem politológusa úgy fogalmazott: a könyv visszaüthet James Comeyra is. Napvilágra kerültek ugyanis olyan információk is, amelyek azt támasztják alá, hogy az FBI berkein belül demokrata-párti és Trump-ellenes erők dolgoztak, és James Comey nem lépett fel a pártatlanság érdekében.

Az igazságügyi minisztérium például a napokban hozta nyilvánosságra annak a levelezésnek egy részét, melyet az FBI két vezető munkatársa, Lisa Page és Peter Strzok folytatott még az elnökválasztási kampány idején, és amely igazolja az FBI-on belüli Trump elleni elfogultság létezését.

Megszólalt Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is, aki az ABC televízióban kommentálta Comey azon kijelentését, miszerint úgy gondolta, hogy Hillary Clinton nyeri meg az elnökválasztást, és ezért állt elő ismételten a szerver-üggyel, vagyis azzal, hogy Clinton külügyminisztersége idején bizalmas információk és adatok kerültek ki, mert Hillary Clinton magánszervert használt a kommunikációkra.

nyilatkozta a szóvivő.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »