A Samsung elvesztette piaci értékének nyolc százalékát

A Samsung Electronics dél-koreai vállalat kedden egy nap alatt elveszítette piaci tőkeértékének a nyolc százalékát, miután bejelentette, hogy a továbbra is fennálló biztonsági kockázatok miatt világszerte leállítja a Galaxy Note 7 okostelefonok eladását, és megszünteti a készülék gyártását.

A szöuli értéktőzsdén 2008 óta a legnagyobb napi veszteséggel, 8,04 százalékos mínuszban zártak a konszern részvényei, 17 milliárd dollárral 195,6 milliárd dollárra csökkent a vállalat piaci tőkeértéke.

A Credit Suisse svájci pénzügyi csoport elemzői – 19 millió készülékkel és 882 dolláros átlagárral számolva – éppen 17 milliárd dollárra becsülték a Samsung kieső bevételeit arra az esetre, ha leállítják a túlhevülésre hajlamos okostelefonok eladását.

Elemzők korábban arra számítottak, hogy a kieső bevételek és a visszahívás költségei együtt sem haladják meg az ötmilliárd dollárt, ha a negyedik negyedévben teljes gőzzel rákapcsolnak a Galaxy Note 7 típusú telefonok értékesítésére.

A Samsung készpénzállománya június 30-án 69 milliárd dollárt tett ki, így a cég várhatóan különösebb nehézség nélkül le tudja nyelni a veszteségeket. Ám a mostani dupla fiaskó, az, hogy a töltéskor túlhevülésre hajlamos első széria visszahívása után a cserekészülékeknél is hasonló jelenséget észleltek, rendkívül negatív hatást gyakorolhat a fogyasztók bizalmára. Egyes szakértők máris azt jósolják, hogy a kudarc tönkretette a Galaxy Note-sorozat minden tagjának hírnevét, és jelentősen csökkenti a Samsung többi okostelefonja iránti keresletet is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »