A Salvator gyógyszertár visszaszerzését tervezi a pozsonyi városvezetés

A Salvator gyógyszertár visszaszerzését tervezi a pozsonyi városvezetés

Pozsony újkori történelme során számos értékes épületet veszített el, ezek ma vagy romos állapotban találhatóak, vagy régen lebontották őket. A jelenlegi pozsonyi városvezetés szeretné ezt a tendenciát megváltoztatni. Nemrégiben közölték, szeretnék visszavásárolni a Salvator gyógyszertár ikonikus épületét, így végre sor kerülhetne annak felújítására.

A pozsonyiak évek óta figyelemmel követik az értékes történelmi épületként számontartott Salvator gyógyszertár sanyarú sorsát és romos állapotát. Felújítását gátolja, hogy az épületnek a városvezetés csak 50%-os tulajdonosa. 

A hírek szerint ez az probléma hamarosan megoldódhat, ugyanis a Matúš Vallo által irányított városvezetés terveiben szerepel a Salvator gyógyszertár hiányzó 50%-os tulajdonrészének megvétele.

Május 28-án tárgyalják majd meg a városi képviselőkkel ezt a témát. A városvezetés ingatlancsere keretében szeretné megszerezni a gyógyszertár épületét, az ingatlan másik tulajdonosának egyéb, nem lakáscélú épületeket kínálnának fel, amelyek a város tulajdonában vannak.

Ha a képviselők jóváhagyják a cserét, végre visszakerülhetne a városvezetés tulajdonába ez az ikonikus pozsonyi épület. A Salvator gyógyszertár így megmenekülne, és csodás helyiségeit a pozsonyiak és az ide érkező turisták újra látogathatnák. A városvezetés célja az épületet annak teljes gyógyszertári berendezésével felújítani.

A pozsonyi Salvator gyógyszertárat a 17. században alapította Lippay György hercegprímás, esztergomi érsek saját használatára. Később a jezsuita rendnek adományozta és a rend feloszlatásáig annak birtokában volt. Ebből az időből edények, régi könyvek és képek maradtak fenn, annak ellenére, hogy a gyógyszertár többször is új helyre költözött az évek során.

Hírdetés

A patika mai, ötszintes neoreneszánsz épülete 1894-ben épült Adler Rudolf, gazdag pozsonyi gyógyszerész tervei szerint. Különlegessége a patika 1727-ből származó, híres, teljes épségben fennmaradt, eredeti barokk berendezése, amely szlovákiai viszonylatban egyedülálló.

A patika homlokzatának központjában a Megváltó egész alakos, életnagyságú szobra áll, amely Rigele Alajos alkotása. A homlokzat érdekessége a három nyelvű, magyar, német és szlovák felirata, amely ma már ritkaságnak számít Pozsonyban.

A Salvator gyógyszertár gyönyörű bútorzatával együtt átélte az Osztrák-Magyar Monarchia időszakát, Csehszlovákia megalakulását, Jozef Tiso fasiszta államát, a kommunisták hatalomra jutását, és Szlovákia megalakulását is. A patika 1996-ig működött.

A restitúció alatt az épület egyik felét privatizálták, ez azóta többször is tulajdonost váltott. Ennek is köszönhető, hogy az értékes történelmi épület évek óta romos állapotban van.

A gyógyszertár ritka, több száz éves bútorzatát 1996-ban vásárolta meg akkori tulajdonosától egy trencséni üzletember, aki tiltakozásként a városvezetés által kiszabott magas bérleti díjakra, lebontatta a berendezést, és az értékes bútorokat egy Trencsénteplici raktárban helyezte el.

A Tv JOJ derítette ki, hogy a Salvator gyógyszertár értékes berendezése jelenleg a vágújhelyi Erik Kovács tulajdonában van, aki szenvedélyes műgyűjtő. Kovács állítólag egy teljes gyógyszertári múzeumot építtetett ki, amely szinte minden részletben hű mása a pozsonyi Salvator gyógyszertárnak, és annak eredeti bútorzatát tartalmazza.

Kovács úgy nyilatkozott, hajlandó megegyezni a városvezetéssel a patika berendezésének visszaszállításáról. Ha mindezt sikerülne megvalósítani, Pozsony nem csak a legendás gyógyszertár épületét kapná vissza, de annak több mint 300 éves berendezését is. Így a városban létrejönne egy vonzó, kulturális örökségét büszkén bemutató hely, amely nyilván sok látogató figyelmét felkeltené.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »