A ruszinok mindig is lojálisak voltak hozzánk

Kárpátaljai magyar és ruszin gyermekek táboroznak Ópusztaszeren – erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Magyar Menedék - Tepe

Fülöp Attila elmondta: a Kárpátaljáról, Ungvár és Beregszász környékéről érkező magyar és ruszin, valamint magyarországi ruszin gyerekek részvételével megrendezett tábor – az egyházi kötődésen keresztül – a gyermekek nemzetiségi kultúrájának, identitásának megerősítéséről szól. Ez napjainkban a délről érkező idegen kultúra jelentette kihívás miatt is kiemelten fontos – tette hozzá.

A helyettes államtitkár azt mondta: a ruszin a 2011-es népszámlálási adatok szerint – az államalkotó tizenhárom nemzetiség közül – a kisebbek közé tartozik, pár ezren vallják magukat annak. Ezzel együtt a magyar kormány mindent megad, hogy saját kultúrájukat, anyanyelvüket, sőt intézményrendszert is fenntarthassanak: Komlóskán például iskolájuk is van – emelte ki.

Fülöp Attila szólt arról is, hogy míg 2010-ben a nemzetiségi területre közvetlenül 3,6 milliárd forint jutott, 2017-ben ez az összeg már 8,6 milliárd forint lesz.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »