A rozsnyói polgármester kilátásba helyezte egy gömöri hulladékégető létesítését

A rozsnyói polgármester kilátásba helyezte egy gömöri hulladékégető létesítését

Michal Domik, Rozsnyó polgármestere a legutóbbi testületi ülésen kilátásba helyezte, hogy a jövőben szükség lehet egy hulladékégetőre a gömöri régióban a települési szilárd hulladék likvidálása végett.

A polgármester rámutatott, hogy a hulladékégetés az egész Európai Unióban elterjedt, Bécsben például a város területén is van egy hulladékégető. Úgy véli, ez környezetbarátabb megoldás, mint a hulladékot csak úgy a földön tárolni. Hozzátette: el kell magyarázni az embereknek, hogyan is működik egy modern hulladékégető.

Domik úgy véli, ha valóban létesülne egy hulladékégető, azt valahol a Rimaszombat – Nagyrőce  – Rozsnyó háromszög területén kellene elhelyezni.

Hírdetés

Korábban felmerült, hogy Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka) mellett létesítenének ilyen üzemet, de a polgármester szerint ez a terület nem megfelelő, mivel a hegyek között nem áramlik eléggé a levegő. Úgy véli, a hulladékégetőt inkább síkságon, lakott területen kívül kellene felépíteni.

Domik arról is beszélt, hogy a hulladékégetés alternatívája a megfelelő tárolás, és ezzel összefüggésben a város már kapott is egy ajánlatot a Kosit cégtől. Az önkormányzat ugyanis azt tervezi, hogy saját kézbe veszi a települési szilárd hulladék gyűjtését, így évente akár 250 000 eurót is megspórolhatna a városnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »