A rossz szokások idegtudománya – Miért nem az akaraterőről szól?

Miért esik annyira nehezünkre feladni a rossz szokásainkat? Mi van, ha a „Csak mondj nemet!” szlogen ellenünk dolgozik? Amennyiben pusztán az akaraterő lenne a válasz a rossz szokásaink felszámolására, akkor nem lennénk drogfüggők. Amikor elveszítjük az önkontrollunkat, akkor valamilyen folyamat megy végbe az agyunkban, ámde minden remény azért nem veszett oda.

 

Nora Volkow, a Kábítószerrel való visszaélés Nemzeti Intézetének vezetője, kijelentette, hogy a „Csak mondj nemet!” valójában egy „mágikus gondolkodásmód”.

 

A dopamin egy olyan fő kémiai anyag, amely az agy boldogságközpontját szabályozza. A legalapvetőbb szinten irányítja a motivációt és jeleket küld az agyi receptorok számára, mondván, „Ez jó érzést kelt!”

 

Az agyat dopamin árasztja el függetlenül attól, hogy te egy heroinfüggőt látsz, akiről a droghasználatra asszociálsz, vagy egy koffeinfüggőt, aki megérzi a kávéfőzés illatát, vagy egy telefonfüggőt, aki meghallja a telefon csörgését, avagy egy éhes embert, aki egy nyálcsorgató ételreklámot nézeget.

 

Volkow egy bámulatos dologra lyukadt ki: pusztán a képek hatással vannak a dopaminnövekedésre az agyban. Így, amennyiben egy McDonald’s mellett megyünk el és meglátjuk a boltíveket, az agyunk ezt egy ízletes hamburgerhez társítja és megnöveli a dopaminmennyiséget. A tudattalanul jelentkező dopamin okozta jóérzés arra ösztönöz, hogy ugorjunk be egy Bic Mac-re. Ez egy feltételes reflex. Ugyanez a forgatókönyv alkalmazható bármelyik rossz szokásunk esetére.

 

 

Mit tehetünk?

 

Itt nyeri el értelmét az, hogy miért is integrálja számos, függőségekkel foglalkozó központ a tudatos jelenlétet a tantervébe. A tudatosság gyakorlásáról kimutatták, hogy aktiválja a prefrontális agykérget és lecsillapítja az amygdalát. Ez teszi lehetővé számunkra, hogy az inger és a válasz közötti tér kiszélesedhessen, ahol a választási lehetőség található, majd pediglen megnyílhasson azoknak a lehetőségeknek a köre, amelyeknek korábban nem voltunk tudatában. Ez létfontosságú, amikor a függő viselkedésünkről van szó, így a visszalépés képessége, „az italozás átgondolása”, majd a különféle opciók tárulnak fel előttünk.

 

Megtanulhatjuk alkalmazni ezt a hathatós szünetet, észrevehetjük a késztetés érzését, majd ahogyan azt a néhai Alan Marlatt, Ph. D., mondotta volt: „meglovagolhatjuk a késztetést”, ami úgy tör a csúcsra és enyészik el, ahogyan az óceán hullámai szoktak.

 

Hírdetés

Kezdésképpen elindulhatunk úgy, hogy csupán a kíváncsiságunkat fordítjuk ama vonzerő felé, amely kényszeres érzéseket kelt bennünk. Az egyik ilyen könnyű dolog – néhány vitathatóan sokkal rombolóbb hatású rossz szokásunk mellett, mint amilyenek a drogok és az alkohol – a telefonunk.

 

Ma keressük meg azokat a kiváltó okokat, amelyek a telefonunk ellenőrzésére sarkallnak. Mások is ezt csinálják? Várakozunk, és nem érezzük jól magunkat a várakozás miatt? Ez egy bizonyos napszak vagy hely?

 

Azzal, hogy kiképezzük agyunkat ennek a felismerésére, elősegíthetjük, hogy némi hely alakulhasson ki a következő kérdés feltételére: „Mire is akarom igazán irányítani a figyelmemet most? Mi számít?”

Ahogy egyre jobban fog menni az inger és a válasz közötti tér felismerése, valamint az értékeink mellett meghozott döntés, úgy akárcsak a biciklizés, ez is egyre természetesebbé kezd majd válni.

 

Pusztán attól, hogy agyunkat átalakították a kényszeres magatartásmintáink, ez még nem jelenti azt, hogy ugyanazoknak a szokásoknak az elszenvedésére lennénk kárhoztatva. A megfelelő készségekkel, társasággal és támogatással elsajátíthatjuk, miként hagyhatunk fel a rossz rutinnal és hogyan élhetünk egy élhető életet.

 

Forrás / Original article: https://www.riseearth.com/2018/05/the-neuroscience-of-bad-habits-and-why.html

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post A rossz szokások idegtudománya – Miért nem az akaraterőről szól? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »