A Rongyos Gárda jubileuma nemzeti összefogással

A Rongyos Gárda jubileuma nemzeti összefogással

Nyolc nemzeti szervezet összefogásával lesz megemlékezés Budapesten a Rongyos Gárda 100. évfordulós jubileumán, a nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának 100. évfordulóján, augusztus 28-án. A Farkasréti temetőben lévő emlékmű a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibor rongyos gárdista sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az emlékművet sok évi küzdelem után sikerült felújíttatni Novák Előd országgyűlési képviselői kezdeményezésére, de a kormány gyáván lemondta a felavatást, így a Rongyos Gárda emlékének ápolása a magunkfajtákra vár.

A megemlékezésen felszólal:

Dr. Drábik János, a Trianon Társaság elnöke

Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke

László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke

Hírdetés

Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője

Vékony Csongor, a Mi Hazánk Ifjai elnöke

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság tiszteletbeli elnöke

Közreműködik: Vári Kovács Péter színművész

Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult.

A megemlékezés időpontja: 2021. augusztus 28. (szombat), 17 óra

Helyszín: Budapest, Farkasréti temető (a Németvölgyi úti főbejárattól 200 méterre – balra, felfelé – lévő Rongyos-síremléknél), megközelíthető a Széll Kálmán térről az 59-es villamossal vagy a Ferenciek terétől a 8E busszal.

Kérjük, lehetőleg hozzon magával egy szál virágot vagy mécsest.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »