A románok végleg elveszik az úzvölgyi temetőt és ez nem elég nekik

Azt ugye nagyjából tudjuk, hogy a román hatóságok és a román emberek eddig azt sem tudták, hogy létezik az úzvölgyi katonatemető. Most meg már a védelmi minisztértium akarja átvenni. A baj az, hogy ez nem annyira nemzetközi temető ám, mint amennyire magyar. A románok csak rámondták, hogy az, mert el akarják venni. Mert nekik minden kell, ami a miénk – tudjuk még az országunkra is szükségük lenne Szolnokig.

Hihetetlen ez az egész. Van ugye egy katonatemető, ahol magyar hősök nyugszanak. Évtizedeken át volt az enyészeté, aztán a helyi magyarok rendbetették a kertet és méltó emléket állítottak a katonáknak. Lett szép kerítés, székelykapu, keresztek – ahogy annak lennie kell.

Aztán jöt egy idióta román ötlet: nemzetközi temetővé nyilvánították a sírkertet, román parcellát kreáltak és ezzel elindítottak egy olyan folyamatot, aminek kicsúcsosodása volt az erőszak, amikor a román szélsőségesek törtek-zúztak a temetőben.

A román Nemzeti Védelmi Minisztérium memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól az Úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét – közölte vasárnap Gabriel Les védelmi miniszter a Mediafax hírügynökséggel.

Persze… Vegyétek el nyugodtan. Sőt álszenten nyilatkozzatok is.

A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről – mondta Gabriel Les.

Hírdetés

A baj az, hogy ez nem annyira nemzetközi temető ám, mint amennyire magyar. A románok csak rámondták, hogy az, mert el akarják venni. Mert nekik minden kell, ami a miénk – tudjuk még az országunkra is szükségük lenne Szolnokig. A románok egy részét zavarja a magyar és a székely zászló, a székelykapu, a magyar felirat, a magyar szó, a magyar hang. Minden, ami a miénk és amúgy mi nem akartuk nekik átadni, csak elvették tőlünk vagy maguk a románok, vagy a trinanoni béke diktálók.

Amúgy a romániai Szabad Európa Rádió azt írja a honlapján, hogy hogy a temetőátalakítás ötlete éppen a védelmi minisztérium főtitkárától származik, aki még Kovászna megye prefektusaként kilátásba helyezte, foglalkozik majd az úzvölgyi sírkerttel.

A román védelmi tárca főtitkári tisztségét 2013 óta az a Codrin Munteanu tölti be, aki a Ponta-kormány Kovászna megyei megbízottjaként elindította a székely zászló elleni hadjáratot. Az egykori prefektus perek tucatjait indította el a székely zászlót kitűző önkormányzatok ellen. Gyakorlatát később Hargita, és Maros megye prefektusa is átvette és Kovászna megyei hivatali utódjai is folytatták.

2015-től a Dan Tanasa blogger által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) foglalkozik a magyar szimbólumok és feliratok elleni pereskedéssel.

Ezek tényleg el akarják tüntetni a magyarokat Erdélyből.

Kecskés István


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »