A romániaiak 65%-a szavazna az EU-ban maradásra

A romániaiak 65%-a szavazna az EU-ban maradásra

A romániai lakosság valamivel több mint fele (65%) nem szeretné, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból, állapítja meg egy friss uniós közvélemény-kutatás, vagyis Eurobarométer.

Az Eurobarométer eredményei szerint majdnem az összes, az EU-támogatottságát mérő adat nőtt a 2016-os brit népszavazást követően, érzékeltetve a kontinens országainak növekvő aggodalmát a Brexit hatásai miatt, és növelve ezáltal az EU-tagság előnyeinek tudatosítását is.

Hírdetés

Az európai válaszadók 66%-a arra szavazna, hogy országa az EU tagja maradjon (minden tagállamban a többség) és csak 17 százalék gondolkodna el azon, hogy kilépjen, 17 százalék pedig nem tudja, hogy miként szavazna.

A romániaiak 49 százaléka jó dolognak tartja az EU-tagságot és 43 százalékuknak van pozitív képe az unióról, továbbá 63 százalékuk azt szeretné, hogy az Európai Parlament sokkal nagyobb szerepet töltsön be a jelenleginél.

A 2018-as Eurobarométer felmérés 2018. szeptember 8. és 26. között készült, amelynek során 27474, 16 év feletti európait kérdeztek meg személyesen a Kantar Public munkatársai az EU 28 tagállamában. (digi24.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »