A romániai kisebbségekkel szembeni bánásmód felülvizsgálatára kérik az Európa Tanács parlamenti közgyűlését

A romániai kisebbségekkel szembeni bánásmód felülvizsgálatára kérik az Európa Tanács parlamenti közgyűlését

Vizsgálat indulhat Románia ellen annak feltárására, hogyan alkalmazza Bukarest a kisebbségvédelmi intézkedéseket, miután az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének több tagja is panaszt tett a kormánypárti politikusok által a közelmúltban a német kisebbséggel szemben tett lejárató kijelentések miatt.
A beadványt 11 tagállam – köztük Magyarország és Németország – képviseletében a közgyűlés 22 tagja írta alá, magyar részről Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A dokumentum aláírói azzal indokolják a vizsgálat szükségességét, hogy Romániában a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) magas rangú képviselői és a kormánypárti sajtó „módszeres támadásokat” és „célzott, kollektív rágalomkampányt” indított a német kisebbség ellen.

Az aláírók Liviu Pop volt oktatási miniszter, illetve Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó kijelentéseit idézik, amelyekben náci szervezetként tüntették fel a Német Demokrata Fórumot, illetve annak volt elnökét, Klaus Johannis jelenlegi államfőt.

Hírdetés

A beadvány szerint „aggodalomra ad okot a kormányzati körökből származó rágalmazó kijelentések intenzitása és gyakorisága”, mint ahogy az is, hogy a vezető politikusok nem határolódtak el nyilvánosan ezektől a kijelentésektől.

Az aláírók ezért arra kérik az Európa Tanács parlamenti közgyűlését, hogy indítson vizsgálatot annak kiderítésére, hogyan alkalmazza Románia a nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló intézkedéseket, és felszólítják Bukarestet, hogy sürgősen tegyen eleget a német kisebbség védelmére vonatkozó kötelezettségének.

A beadványt a parlamenti közgyűlés megvitatja, és amennyiben megszavazzák, vizsgálatot indítanak Románia ellen az ügyben.

Mint arról beszámoltunk, Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó olyan videót osztott meg közösségi oldalán, amely a Romániai Németek Demokrata Fórumát a náci Deutsche Volksgruppe jogutódjaként tünteti fel, Klaus Johannist pedig Adolf Hitlerként. Korábban Liviu Pop volt oktatási miniszter utalt arra, hogy a romániai németek szervezete a náci Deutsche Volksgruppe jogutódja lenne. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter pedig annak kapcsán, hogy Johannis az augusztus 10-ei tüntetésen történt incidensek után azt mondta, hogy a könnygázt használó csendőrök elgázosították a tüntetőket, úgy fogalmazott: bátorságra vall egy német részéről az „elgázosítás” kifejezést használni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »