A román reformok jobban működnek – 30 százalékkal több élelmiszert vásárolnak

Amíg kis hazánk továbbra is abban világ első, hogy 27 százalékos áfával terheli meg a legalapvetőbb élelmiszereket is, addig a lesajnált Romániában tavaly 9 százalékos kedvezményes áfát terjesztettek ki minden élelmiszerre (24 százalékról). Meg is lett az eredménye: keleti szomszédunknál 30 százalékkal több élelmiszert vásároltak, mint egy évvel ezelőtt.

Természetesen lehet példálózni a sertés tőkehús áfájának 5 százalékos csökkentésével, ám az Orbán-kormány ezen gesztusa inkább hazánk egyik legnagyobb agrárberuházójának, Csányi Sándornak szólt – a belső fogyasztás élénkítéséhez ez érdemben nem járul hozzá. Ezzel párhuzamosan minden hazai áfacsökkentési kísérletet lesöpört az asztalról.

Márpedig a román kormány az idén 4,1 százalékos gazdasági növekedésre számít, aminek a fő hajtóereje idén is a belföldi fogyasztás lesz. Tehát, amely összeg esetleg kiesett a költségvetés bevételi oldaláról, az többszörösen megtérül a fogyasztás növekedésével. Bukarest egyébként nem csupán az élelmiszerek áfáját csökkentette, hanem az összes árucikk esetében 4 százalékos vágást rendelt el.

Ennek megfelelően az idei év első két hónapjában 18,7 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavaly azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszerek eladásának volumene 29,3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a nem élelmiszerekből 15,7 százalékkal adtak el többet, az üzemanyag-fogyasztás 7,2 százalékkal emelkedett.

Vannak működő reformok.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »