A román politikai elit egységesen elítéli Oroszországot

A román politikai elit egységesen elítéli Oroszországot

Klaus Iohannis államfő a leghatározottabban elítéli az Orosz Föderáció fegyveres agresszióját Ukrajna ellen – közölte csütörtök reggel az államelnöki hivatal. Az elnök szerint az Orosz Föderáció durván áthágta a határok sérthetetlenségének nemzetközi elvét és az erőszak alkalmazásának tilalmát. Reggeli nyilatkozataik szerint ugyanezt az álláspontot képviseli Nicolae Ciucă miniszterelnök, Bogdan Aurescu külügyminiszter és valamennyi pártvezető. A külügyminisztérium válságtörzset alakított, a kormányfő különleges munkacsoportot hívott össze, aktiválták a román hadsereg parancsnokságait.

Az Orosz Föderáció sajnálatos módon a fegyveres erő alkalmazását választotta, dacára annak, hogy állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amely a világbéke és a világbiztonság garantálója – olvasható az elnöki közleményben.

„Az Orosz Föderáció ismét bebizonyította, hogy nem érdekli az európai és euroatlanti közösség által felajánlott konstruktív és felelősségteljes párbeszéd, hanem folyamatosan és tudatosan a konfrontációra törekszik, erőszakosan akarja érvényesíteni az úgynevezett befolyási övezetek elavult logikájának alávetett követeléseit. Románia felhívja a figyelmet, hogy az Orosz Föderációnak viselnie kell ennek a mélységesen törvénytelen cselekedetnek a következményeit. Románia határozott, a NATO- és EU-szövetségeseivel és partnereivel összehangolt válaszlépéseket fog tenni” – szögezi le Iohannis. Ugyanakkor követeli az orosz katonai agresszió azonnali, teljes és feltétel nélküli leállítását, az összes orosz haderő kivonását Ukrajnából és az Ukrajnára gyakorolt nyomás megszüntetését.

Iohannis leszögezi, hogy Románia kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának, ugyanakkor óva int az ukrajnai román közösség tagjai elleni bárminemű ellenséges fellépéstől. Az Ukrajna területén élő román állampolgároknak Románia kész konzuli segítséget nyújtani.

„Románia egyetlen állampolgárának sincs oka a félelemre. Klaus Iohannis elnök hangsúlyozza, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjaként Románia állampolgárai az ország történelmének legátfogóbb biztonsági garanciáit élvezik” – áll a közleményben.

 

Válságtörzs

 

Bogdan Aurescu külügyminiszter a Twitter-oldalán azt üzente, hogy Románia kiáll Ukrajna mellett, és a szövetségesek fognak dönteni az euroatlanti közösség biztonsága és védelme szempontjából legmegfelelőbb intézkedésekről.

Válságtörzset alakított a külügyminisztérium az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok megsegítésére. A kormány közleménye szerint az illetékes kormányzati szervek felkészültek az esetleges menekülthullám fogadására. A kormány ugyanakkor figyelemmel kíséri az országba be- és kiáramló gázmennyiséget az ország valamennyi vezetékén, hogy szükség esetén intézkedni tudjon a gázellátás folyamatosságának biztosításáról. A hideg évszak végéig elegendő gáztartaléka van Romániának – olvasható még a közleményben. Ugyanakkor emlékeztet, hogy február 21-én a legmagasabb szintű riasztást adta ki Ukrajnával kapcsolatban, arra kérve minden román állampolgárt, hogy azonnal hagyja el Ukrajna területét, és ne utazzon ebbe az országba.

A külügyminiszter utasította Románia NATO-képviseletét, hogy kérje az észak-atlanti szerződés negyedik pontjának aktiválását, azaz a szövetségesek közötti konzultáció elindítását az ukrajnai katonai konfliktus miatt.

 

Különleges munkacsoport

 

Nicolae Ciucă miniszterelnök hasonlóképpen elítélte csütörtöki állásfoglalásában az Ukrajna ellen intézett orosz támadást, amit „törvénytelen agressziónak” nevezett. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára az Ukrajna területén tartózkodó román állampolgárok oltalma jelenti a prioritást. „A kormányfő kifejezi szolidaritását az ukrajnai vezetéssel, és továbbra is kiáll a szomszédos állam szuverenitása és területi egysége mellett” – olvasható a kabinet közleményében.

Hírdetés

Különleges munkacsoportot hívott össze csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió okozta helyzet kezelésére. A kormány közleménye szerint a munkacsoport feladata a helyzet monitorozása és a kormányzati struktúrák szintjén hozott intézkedések koordinálása a közintézmények működésének biztosítása érdekében. A különleges munkacsoport tagjai Vasile Dîncu védelmi miniszter, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Adrian Câciu pénzügyminiszter, Lucian Bode belügyminiszter, Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Marius Budăi munkaügyi és társadalomvédelmi miniszter, Marian Neacşu kormányfőtitkár és Mircea Abrudean, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

 

Aktiválták a román hadsereg parancsnokságait

 

A védelmi minisztérium csütörtök reggeli tájékoztatása szerint az ukrajnai biztonsági helyzetre való tekintettel a román hadsereg aktiválta a kialakult helyzet nyomon követésében és a válaszlépésként bevetendő katonai erők koordinálásában illetékes parancsnokságait. A védelmi tárca vezetősége az előzetesen kidolgozott intézményközi együttműködési terveknek megfelelően minden szükséges válaszintézkedést megtett, beleértve a közvetlenül az intézményre háruló, illetve a nemzetbiztonsági rendszer más elemeit támogató intézkedéseket is – olvasható a tárca közleményében.

 

Egységes álláspontok

 

Florin Cîţu a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ugyancsak határozottan elítélte az Orosz Föderáció Ukrajna elleni katonai agresszióját. A Twitteren közzétett bejegyzésében Cîţu azt írta, hogy a nemzetközi közösség azonnal és erőteljesen fog reagálni az orosz agresszióra, amelynek szerinte súlyos következményei lesznek.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke, Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásában azt írta: Moszkva lépése veszélyes precedens a nemzetközi közösség biztonságára nézve. Közlése szerint Románia a NATO és az EU tagállamaival együtt kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának és közösen fellépni a válság kezeléséért. Hozzátette, a kormány képviselői arról biztosították, hogy az Ukrajnában tartózkodó román állampolgárok és az ukrajnai román közösség tagjai minden szükséges segítséget megkapnak a román államtól.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvezető elnökének Facebook-bejegyzése szerint Vlagyimir Putyin törvénytelen és kegyetlen háborút indított Ukrajna ellen. „Románia elkötelezettsége a demokratikus elvek és a szabadság eszméje mellett arra kötelez bennünket, hogy szolidaritást vállaljunk Ukrajnával ezekben a rendkívül nehéz időkben” – írta a politikus. A pártelnök az USR nevében felkérte a kormányt, tegyen meg mindent a szomszédos ország és az ukrán nép megsegítésére. „Nem számít, hogy most ellenzékben vagyunk, minden erőnkkel támogatni fogjuk ebben a kormányt” – közölte Cătălin Drulă.

 

Meg kell állítani a háborút

 

A nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására – szögezte le csütörtökön a Facebook-oldalán Kelemen Hunor. A szövetségi elnök bejegyzése szerint az RMDSZ mélységesen elítéli és elfogadhatatlannak tarta az orosz inváziót Ukrajna ellen. „Szolidárisak vagyunk Ukrajnával és az összes ott élő nemzetiséggel. A nemzetközi közösségnek minden eszközt, szankciót fel kell használnia, hogy Oroszországot rákényszerítse a háború megállítására. Romániának fel kell készülnie a háborús menekültek fogadására. Aggódunk a kárpátaljai magyarokért és az Ukrajna területén élő román közösségért. Szeretném tudatni velük, hogy ebben a nehéz időszakban számíthatnak ránk!” – olvasható Kelemen Hunor bejegyzésében.

 

Tiltakoznak a nagykövetség előtt

 

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) állásfoglalásában elítélte az Ukrajna elleni orosz katonai támadást és bejelentette, hogy tiltakozó akciót szervez a bukaresti orosz nagykövetség előtt. „Aggódunk az észak-bukovinai és a dél-besszarábiai románok sorsáért, de a Románia területére irányuló sorozatos fenyegetések miatt is” – közölte Facebook-oldalán a párt. A tiltakozó akciót csütörtökön 18 órakor tartják a nagykövetség előtt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »