A román nyelv és irodalom próbával kezdődött el az érettségi írásbeli szakasza

A román nyelv és irodalom vizsgával elrajtolt hétfőn az érettségi írásbeli szakasza. Nem sokkal 11 óra után a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolában kialakított vizsgaközpont előtt legalább harminc diák beszélte meg a vizsgatételekkel kapcsolatos meglátásait.

bacalaureat 2015_b

„Könnyebb volt, mint amire számítottunk, simán meglesz az átmenő jegy, azonban várjuk meg 12-ét” – bizakodtak a Kós Ká­rolyban végzett fiatalok. A Tamási Áron Gimnázium előtt beszélgető fiúk úgy gondolták, hogy az utóbbi évek legkönnyebb románvizsgáján vehettek részt.

„A két világháború közötti regényekből kellett egyet választani és bemutatni, ez simán ment. A másik két tétel sem volt nagyon nehéz: egy drámarészletet kellett elemezni, és érvelni kellett az elektromos kütyük használatáról” – mosolyogtak a Benedek Elek Pedagógiai Gimnázium végzettjei.

Könnyűnek tartja a tételeket a Hargita megyei román szakos tanfelügyelő is. Moraru Drăghici Dorina úgy véli: olyan témákat kaptak, amelyeket tudomása szerint a diákok is kedvelnek. „A két világháború közötti prózát tanáraikkal alaposan átismételték, a drámaelemzésnél pedig könnyű volt a mondanivalót megtalálni” – tette hozzá a szakfelügyelő.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint 137 344 végzős iratkozott be az érettségire, amit országos viszonylatban 473 vizsgaközpontban szerveznek meg, s összesen 87 központban javítják majd a dolgozatokat. Kedden anyanyelv és irodalomból szerzett tudásukról kell számot adniuk a végzősöknek. Szerdán a profilnak megfelelő kötelező tantárgy (matematikai vagy történelem) következik, míg pénteken a profilnak megfelelő választott tantárgyból (földrajz, kémia, fizika, biológia, informatika, filozófia, logika, pszichológia, szociológia vagy közgazdaságtan) vizsgáznak a végzősök.

Az eredményeket július 12-én legkésőbb 16 óráig hozzák nyilvánosságra. Az óvásokat aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani. A végleges eredményeket július 16-án hozzák nyilvánosságra. Rendőrségi közlés szerint egyébként több mint 3000-rel több rendőr teljesít szolgálatot az érettségi írásbeli vizsgáinak ideje alatt, a vizsgaközpontok környékén, illetve biztosítja a dolgozatok szállítását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »