A román kormányfő az intézményekre kitűzött székely zászló mellé aggatná a székelyeket

A román kormányfő az intézményekre kitűzött székely zászló mellé aggatná a székelyeket

Mihai Tudose román miniszterelnök csütörtökön az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében közölte: románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének az autonómiájáról.

A miniszterelnök ezzel a Realitatea hírtelevíziónak szerda este adott nyilatkozatát pontosította. Úgy vélte: az autonómia sérti Románia alkotmányát, amely már az első paragrafusában biztosítja a román állam egységes és oszthatatlan voltát.

– pontosította Mihai Tudose miniszterelnök.

A miniszterelnök a Realitatea hírtelevíziónak adott szerda esti telefoninterjúban többek között kijelentette:

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön előbb Twitteren, majd Facebookon reagált a miniszterelnök kijelentésére. Állásfoglalása szerint Mihai Tudose „középkorra emlékeztető” szavai mélységesen megsértik és leplezetlenül fenyegetik a székelyföldi magyar közösséget, és méltatlanok a tisztségéhez.

Hírdetés

Valóban jól hallottuk?

A foter.ro magyar nyelvű romániai hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy Tudose nyilatkozatának egy részét a rossz telefonos kapcsolat miatt nagyon nehezen lehetett érteni, azóta azonban több román portál is kihámozta és lejegyezte a miniszterelnök szavait.

Ezt a verziót közölte a Realitatea TV és a Ştiri pe Surse is.

A DCNews azonban másképpen jegyezte le Tudose kijelentését, szerintük a miniszterelnök azt mondta:

MTI, maszol.ro, foter.ro

Nyitókép: kronika.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »