A román hadsereg a Hexi Pharma fertõtlenítõszereit használta az afganisztáni és az iraki hadszíntereken is

A román hadsereg is a fertőtlenítőszer botrányba keveredett Hexi Pharma cég által forgalmazott szereket használta a sebesült katonák fertőtlenítésére Afganisztánban, Irakban és Bosznia-Hercegovinában is – derül ki Mirela Neag, Răzvan Lutac és Cătălin Tolontan legújabb tényfeltáró riportjából. A Gazeta Sporturilor kérésére a védelmi minisztérium megerősítette, hogy az elmúlt tíz évben a hadszíntereken a Hexi Pharma fertőtlenítőszereit is használták.

Románia a NATO csatlakozást követően az elmúlt 12 évben 43 ezer katonát és 30 zászlóaljat küldött a frontra. Az afganisztáni, az iraki és a boszniai fronton összesen 28 román katona esett el, míg 130-an sérültek meg.

A védelmi minisztérium ugyanakkor azt is megerősítette, hogy botrány kitörését követően visszavonták ezeknek a használatát mind a hadszínterekről, mind pedig a hazai laktanyákból.

A minisztérium azonban tíz évig volt szerződéses viszonyban a Hexi Pharma céggel, és a Thor, Suprasept és a többi tízszeresére felhígitott fertőtlenítőszert használta a román hadsereg Kandaharban, Zabulban és Bagdadban is.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »