A román diktatúra már az RMDSZ-nek sem tetszik annyira

Kelemen Hunor szerint Románia egyre gyakrabban veszi semmibe az európai felzárkózása érdekében tett kisebbségpolitikai nemzetközi kötelezettségvállalásait. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének az állásfoglalását pénteken közölte az RMDSZ hírlevele.

Magyar Menedék - Sitchin

Az RMDSZ-elnök emlékeztetett rá, hogy Románia kétéves késéssel nyújtotta be az Európa Tanácsnak a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazásáról készített negyedik jelentését, amelyet a kormány az érintett magyar közösség képviselőinek a megkérdezése nélkül készített el, és a jelentés rengeteg ferdítést, pontatlanságot és valótlan állítást tartalmaz. Ezért találta indokoltnak az RMDSZ-es árnyékjelentés készítését.

“Tizenegy éve trükköznek a képviselőházi szakbizottságokban a kisebbségi törvénytervezettel. Ez már önmagában is hitelesen ábrázolja, hol áll itthon az uniós csatlakozás utáni kisebbségpolitika” – példázta Kelemen Hunor.

Azt is megemlítette, hogy tucatnyi kisebbségellenes törvénykezdeményezést nyújtottak be a parlamentben, amelyek megvitatásra várnak. Ezek közül kiemelte azt a jogszabálytervezetet, amely betiltaná az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban, megemlítette azt, amely az RMDSZ-t és az etnikai szervezeteket tiltaná be, valamint azt, amely szerint csupán román feliratozással lehetne sugározni bármilyen más nyelvű médiatartalmat.

Az RMDSZ készülő árnyékjelentése ismerteti azokat az eseményeket, amelyek során a román hatóságok kétségbe vonták a kisebbségeket megillető jogok valamelyikét, és konkrét javaslatokat tesz a jogsértések orvoslására – közölte pénteki hírlevelében az RMDSZ.

Egy marosvásárhelyi magyar civil szervezet szerdán kétségbe vonta az RMDSZ jogát egy árnyékjelentés elkészítéséhez. A Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) úgy vélte, hogy az RMDSZ nem tekinthető független szervezetnek, hiszen a jelentés összeállításáért az RMDSZ-es vezetésű romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala felelt. A román kormány struktúrájában működő hivatalt 2015 októberéig az RMDSZ-es Laczikó Enikő vezette, aki jelenleg is ott dolgozik, helyettes vezetőként. A Cemo azt is felrótta, hogy az RMDSZ – politikai érdekei miatt – elmulasztotta, hogy a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról benyújtott korábbi három román jelentéshez árnyékjelentést készítsen, pedig azok is valótlanságokat állítottak.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »