A román államnak mindenképp meg kell vásárolni a Föld bölcsességét

A román államnak akkor is meg kell vásárolnia Constantin Brâncuși Föld bölcsessége című kisplasztikáját, ha a kormány által meghirdetett közadakozás sikertelen lesz – jelentette ki a szobor tulajdonosait képviselő ügyvéd.

Bogdan Grabowski a News.ro hírügynökségnek kedden azt mondta: a román államnak ki kell fizetnie a 11 millió eurót, amiről a felek még márciusban megállapodtak. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Serbanescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brâncuși egyik barátjának a leszármazottai. Velük márciusban állapodott meg a kormány, hogy megvásárolja 11 millió euróért a szobrot.

Az eredeti tervek szerint a kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni. Csakhogy a lakosság eddig nem mutatkozott bőkezűnek, és augusztus közepéig 562 ezer euró gyűlt össze, ami a kitűzött 6 millió eurónak a tíz százalékát sem éri el. A közadakozást október 31-ig folytatják.

Dacian Ciolos miniszterelnök márciusban úgy vélte, az állam szegény, de Brâncuși műve esetében “most vagy soha” helyzet állt elő, hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, és ezáltal Románia még szegényebbé válna.

A PSD nem ért egyet a közadakozással, ők úgy vélték, hogy a teljes összeget az államnak kellene kifizetnie. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »