A román államfőt dicsérte, Magyarországot elmarasztalta a francia államfő

A román államfőt dicsérte, Magyarországot elmarasztalta a francia államfő

Klaus Johannis román államfő tevékenységét dicsérte Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban. Úgy fogalmazott, hogy az illiberális demokráciák korában a román elnök „ellenőrzés alatt tartja a dolgokat”.

Elismerően nyilatkozott Klaus Iohannis román államfő tevékenységéről Emmanuel Macron francia elnök egy vasárnap közzétett interjúban, adta hírül az Agerpres nyomán a kronika.ro. A BFM hírtelevíziónak, az RMC oknyomozó portálnak és a Mediapart portálnak adott interjúban szóba került az európai helyzet is, amelynek kapcsán a francia államfő azt mondta: az illiberális demokráciák megerősödése vehető észre a kontinensen.

„Egyfelől olyan demokráciákat látok, ahol beállt a fáradtság a lakosság körében. Olyan demokráciákat, ahol megszokottá váltak a gyengeségek, az igazságtalanság, az egyenlőtlenségek, a düh” – mondta Macron, hozzátéve, hogy ezekben a társadalmakban eluralkodott a populizmus.

Hírdetés

Másfelől ott vannak az illiberális demokráciák, ahol azt mondják: „Látják, ezek gyenge emberek. Ezért mi nem tiszteljük a demokráciát. Megtámadjuk a bírák függetlenségét” – részletezte a francia államfő, Lengyelországot és Magyarországot hozva fel példaként. Hozzátette, hogy „egyesek Romániában is” ugyanezt kísérlik meg.

Macron ennek kapcsán elismerően beszélt Klaus Johannis román államfő tevékenységéről, aki – a francia elnök szavaival – „ellenőrzés alatt tartja a dolgokat”. Macron úgy fogalmazott: szuverén Európában hisz, amely képes megóvni állampolgárait a veszélyektől.

Forrás: kronika.ro

The post A román államfőt dicsérte, Magyarországot elmarasztalta a francia államfő appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »