A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellen – Holnap újabb tárgyalás a kézdivásárhelyi bíróságon

A román állam az ozsdolai közbirtokosság ellen – Holnap újabb tárgyalás a kézdivásárhelyi bíróságon

A kézdivásárhelyi bíróságon holnap 9 órai kezdettel kerül sor a román államot képviselő pénzügyminisztérium az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete ellen indított, Sepsiszentgyörgyről a céhes város bíróságára visszahelyezett perének második tárgyalására.

A tárgyalást Vasile Liviu Daniel bíró vezeti. A Romsilva állami erdészet eddig nem szerepelt a perben, de az előző tárgyaláson kérte belépését felperesként.

Mint azt már lapunkban többször is hírül adtuk, az alapfokú tárgyalás a Kézdivásárhelyi Bíróságon kezdődött el, s az első tárgyaláskor, idén április 2-án az ozsdolai közbirtokossági tagok tiltakozó táblákkal jelentek meg a bíróság épülete előtt. Akkor a közbirtokosságot képviselő dr. Laczkó-Dávid Géza ügyvédnek sikerült elérnie, hogy a pert áthelyezzék a Kovászna Megyei Törvényszékre, ahol május 2-án a 2018/322/2462-es számmal iktatták, s az első tárgyalást május 23-ára tűzték ki. A tárgyaláson a felperes ügyvédje azzal a kéréssel állt elő, hogy a pert helyezzék vissza a Kézdivásárhelyi Bíróságra. Érdemben nem tárgyaltak semmiről, május 30-án a Kovászna Megyei Törvényszék a brassói táblabíróságra bízta annak eldöntését, hogy a kézdivásárhelyi vagy a megyei törvényszék illetékes-e alapfokon letárgyalni az ügyet és ítéletet hozni abban az ügyben, ami számos székelyföldi közbirtokosság erdővagyonát tekintve precedensértékű lehet. A Brassói Táblabíróság augusztus 6-án visszahelyezte a pert a Kézdivásárhelyi Bíróságra.

Hírdetés

A per ide-oda helyezgetésének és a különböző bíróságok illetékességének kérdése könnyedén tűnhet fölösleges jogi hercehurcának. Az viszont, hogy alapfokon Kézdivásárhelyen vagy a megyei bíróságon születik döntés az ozsdolai közbirtokossági erdőkről, nagyon is lényeges. Egy kézdivásárhelyi döntés után ugyanis egyetlen fellebbezési lehetősége marad a feleknek, ez pedig a Kovászna Megyei Törvényszék. Kedvezőtlen ítélet esetén a károsult erdőtulajdonosok tehát sem a Brassói Táblabírósághoz, sem a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez nem fellebbezhetnek, a 2900 hektáros erdővagyon visszaállamosításának kérdése a megyei bíróságon véglegesen eldől.

Pál István közbirtokossági elnök arra kéri az ozsdolaiakat: jelenjenek meg holnap reggel minél nagyobb számban a bíróságon, lássák az illetékesek, hogy összefogás van, hogy a közbirtokossági tagok kiállnak a veszélybe került jussuk védelmében.

Iochom István / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »