A római Pápai Német-Magyar Kollégium növendékeit szentelték

A római Pápai Német-Magyar Kollégium növendékeit szentelték

Október 10-én, hétfőn reggel 9-kor kezdődött az a három órán át tartó szentmise a római Szent Ignác-templomban, melynek főcelebránsa Stephan Ackermann trieri püspök volt. A zsúfolásig megtelt templomban öt növendéket diakónussá és öt másik diakónust pappá szentelt a trieri püspök.

Október tizedike a római Pápai Német-Magyar Kollégium növendékei számára évszázadok óta a szentelések napja. Az új akadémiai év kezdetén a kollégium diákjait, eltekintve a saját egyházmegyékben felszentelt növendékektől, e napon szentelik diakónussá, illetve pappá, méghozzá abban a templomban, melyet a rendalapító Szent Ignác tiszteletére emeltek, és aki a Collegium Germanicumot 1552-ben alapította.

Idén október 10-én hétfőn reggel kilenckor kezdődött az a három órán át tartó szentmise, melynek főcelebránsa Stephan Ackermann trieri püspök volt. A zsúfolásig megtelt templomban öt növendéket diakónussá és öt másik diakónust pappá szentelt a trieri püspök.

A frissen felszenteltek között volt Mihály András, a gyulafehérvári főegyházmegye kispapja. Vele együtt szentelték diakónussá a felvidéki Zsolna egyházmegye három szlovák kispapját és egy szlovén növendéket a tengerparti Koper városából. A német nyelvterületről öt diakónust szenteltek pappá. A kollégium 15 diakónusából a nyár folyamán tízet az otthoni saját egyházmegyékben szenteltek pappá, köztük három magyar kispapot.

Berecz Tibort és Lápossy Pétert a pécsi székesegyházban Udvardy György püspök szentelte fel, míg a görögkatolikus Kocsis Dánielt Nyíregyházán Kocsis Fülöp metropolita érsek részesítette a papság szentségében. A frissen felszentelt papok kedden mutatják be Róma különféle templomaiban első szentmiséjüket, melyeken immár az új diakónusok szolgálnak.

Október 11-én, kedden a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Mihály András, a gyulafehérvári főegyházmegye új diakónusa szolgál a főcelebráns pap mellett.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »